Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Síťový model

Síťový model [Chr_92a] reprezentuje ukázku industriálního přístupu k tvorbě projektů IS. Velké firmy, které se zabývají tvorbou informačních systémů, si na základě postupů při tvorbě minulých projektů postupně vytvářejí síť na sebe navazujících činností (aktivit) a jejich výsledků. Vazby mezi aktivitami a výsledky pak představují síťový model postupu prací na projektu. V praxi je síťový model používán ve více stupních [Dou_92a]. Prvním stupněm soustavy síťových modelů je typový model chování firmy při práci na projektu. Tato úroveň obsahuje pro všechny projekty vlastně obecně platný návod -typový síťový model (TM), jak se chovat při jejich realizaci.
Tento obecně platný typový model je podle potřeb konkrétního projektu A upraven na typový model projektu A, kde všechny aktivity výsledky TMA musí být součástí TM. Pokud není tato podmínka splněna, je nutno modifikovat obecně platný typový model pomocí zpětné vazby a jedná se vlastně o postupné zdokonalování obecně platného síťového modelu. Vlastní typový model pro projekt A (TMA) však sám o sobě také není definitivní, neboť v závislosti na proměnných externích podmínkách, změnách používaných technologií, metodik a postupně rozšiřujících se znalostech a vědomostech o vyvíjeném projektu A se do určité míry modifikují pohledy na první iteraci konkrétního rozpracování síťového modelu projektu A (TMA1). Pomocí tohoto přístupu je možné zajistit velice kvalitní řízení tvorby projektu v závislosti na externích i interních faktorech. Podrobněji se této problematice věnuji v kapitole 2. Ještě podrobněji je problematiky rozvedena v publikacích [Dou_93], [Dou_95c].
Ekonomicky je rozdělení nákladů a rizik opět dále posunuto ve prospěch zadavatele. Ten se v těchto podmínkách stává vlastně jen odběratelem již hotového výrobku - informačního systému - a dodavatel provádí nastavení parametrů hotových IS potřebám zákazníka.
Náklady na vývoj IS jsou rozpouštěny částečně do všech projektů, které firma realizuje bez ohledu na to, o jaké projekty se jedná. Jsou to především ty náklady, které se týkají sestavení, aktualizace a provozu obecně platného typového síťového modelu.
Pro potřeby řízení skutečných projektů tvorby IS a vzhledem k rozličnému využívání různých modelů pro různé úrovně řízení projektů (podrobněji je tato problematika rozpracována v kapitole 2.4.), je nezbytné mít k dispozici transformaci zvolených modelů mezi sebou. Jedná se speciálně o model síťový a jeho transformaci do modelu vodopádového.

Žádné komentáře:

Okomentovat