Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Řízení při použití různých modelů

- pro různé úrovně řízení je nezbytné použít transformaci pro převod prvků modelů mezi sebou
- Účelné je, aby tato transformace byla dvoustupňová
- V prvním stupni se aktivity modelu řízení procesu sdruží do skupin, v druhé úrovni se pak vytvořené skupiny zobrazí do modelu řízení projektu.
Pro transformaci je nutné vzhledem ke zásadám řízení zachovat tato pravidla:
• transformace mezi aktivitami a úlohami musí být ve tvaru N:1 (případně 1:1). Žádná jiná možnost nepřichází v úvahu. Pro sdružování aktivit do úloh je podstatné o jakou aktivitu se jedná. Zda se jedná o aktivitu výkonnou - vývojovou nebo opravnou, nebo o aktivitu informační.

• zobrazení úloh do modelu řízení projektu musí být v poměru N:1 (případně 1:1). V tomto případě musí úroveň řízení projektu vzít v úvahu možnost paralelních úloh během tvorby projektu a jejich případnou vzájemnou provázanost.

Jenom takto aplikovaná transformace neporuší možnost efektivního nasazení metod a prostředků řízení na všech úrovních projektu.

- typová aktivita může být "přiřazena" i více fázím modelu řízení projektu. To je možné proto, že proces řízení (management) nepracuje s typovými aktivitami, ale s jejich konkrétní rozpracovanou podobou. A samotná existence typu není pro řízení tvorby projektu podstatná meritorní pro něj je "pouze" existence konkrétního rozpracování typové aktivity.

Kromě provedení vlastní transformace je důležité sledovat průběh celého procesu řízení na všech úrovních. To je možné prostřednictvím vazeb jak byly jednotlivé aktivity přiřazeny do skupin a která skupina byla přiřazena do které fáze modelu řízení projektu. Pro celý průběh řízení a kontroly postupu prací na projektu mají informace o příslušnosti ke skupinám a fázím prvořadý charakter a proto musí být dostupné vždy a na každé úrovni řízení

Žádné komentáře:

Okomentovat