Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vlastnosti aktivit

Ukončené aktivity jsou ty aktivity při řešení projektu, které byly vyplněny a vedení projektu je nemá v úmyslu znovu provádět. K jejich změně může během tvorby projektu ovšem dojít, pokud vznikne při řešení projektu nějaký důvod modifikovat již hotové výsledky - např. zjištěná chyba ve vývoji, radikální změna požadavků na řešení projektu apod. Z pohledu vlastního řízení projektu jsou pro řídícího pracovníka již hotovou záležitostí, ke které se vrací jen nerad a jen tehdy, je-li k tomu okolnostmi donucen.

Aktivity pevně naplánované jsou v bezprostředním poli zájmu manažera. Jsou to aktivity, které jsou přesně rozplánovány jak z pohledu návazností jedné na druhou, tak i z pohledu rozdělení zdrojů na jejich plnění, přidělení pracovníků (až do úrovně úkolových listů - To Do List), objemů financí na aktivity, termínů plnění apod. Aktivity této kategorie jsou právě vykonávány nebo jejich začátek nastane ve velice blízkém termínu. Představují horizont řízení celého projektu.

Aktivity naplánované vágně je skupina aktivit, které musí pracovní tým projektu nevyhnutelně provést, aby projekt byl řádně dokončen. Nacházejí se ale za bezprostředním horizontem řízení manažera projektu. Je u nich naplánována následnost jednotlivých činností, navigace mezi aktivitami, informační toky během zpracování a přibližné termíny jejich plnění. Co není detailně rozpracováno, je přiřazení zdrojů k pokrytí požadavků aktivit, nejsou k nim s konečnou platností přiřazeni pracovníci, nástroje na jejich tvorbu apod.
Navigace v modelu procesu tvorby projektu

Řízení prací na projektu = konkrétní postup, jak vykonávat jednotlivé aktivity ze síťového modelu postupu prací na projektu, sledovat návaznosti výsledků příslušných aktivit a kontrolovat jejich atributy (kvalitu, čas, úplnost, komplexnost apod.).
Vývoj projektu
Aspekty navigace a řízení vývoje projektů IS jsou podporovány celou řadou nástrojů a pomůcek na různých úrovních řízení. Všechny tyto techniky a nástroje jsou postaveny na vztazích a zásadách analýzy síťových grafů. Mezi nástroje, které se dnes v této oblasti uplatňují, patří především MS PROJECT, TIME LINE apod.

Žádné komentáře:

Okomentovat