Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Základní principy projektování

Projektování je činnost, kterou se vymezuje a dokumentuje vzájemný vztah činitelů (lidského, technického a metodického) vstupujících do daného procesu a jejich působení směřující k dosažení zadaných cílů. Vzájemný vztah a působení těchto činitelů se realizuje ve třech rovinách: v čase, tj. v určité posloupnosti, v prostoru (dispozičně) a strukturálně (odpovědnostně, kompetentně).
Těmto rovinám odpovídá i forma dokumentace, kterou se projekty vyjadřují. Působení činitelů v čase se charakterizuje technologickými postupy, jejich působení v prostoru dispozičními schématy a jejich kompetence strukturálními schématy. Projektování informačních systémů v sobě zahrnuje po určitém zjednodušení dva základní okruhy: analýzu systému a návrh systému. Projektování informačních systémů dále charakterizujeme jako posloupnost určitých činností, které lze dělit do tří základních okruhů:

Analýza a modelování. Při analýze a modelování zkoumáme daný podnik, firmu, mapujeme jeho strukturu a chování po stránce funkční i datové. Výsledkem je vytvoření modelu dané části ekonomické reality, který umožní plně obsáhnout a řešit zadanou problematiku, vzhledem k rozumné míře abstrakce oproti složitosti reality. Stanovení cílů. Specifikujeme cíle celé akce, provádíme jejich vyhodnocení, konkretizaci a realizaci. Řešitel prostřednictvím své tvůrčí aktivity navrhuje na základě aktuálního stavu ekonomického subjektu a specifikovaných cílů, takovou strukturu a náplň informačního systému, která by naplnila specifikované cíle.

Žádné komentáře:

Okomentovat