Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Přílohy: Prostředí CASE

- od určitého stupně složitosti procesu tvorby projektu je možné sledovat posloupnost jednotlivých kroků, jejich správnou návaznost, správu mezivýsledků a konečných výsledků pouze za pomoci výpočetní techniky
- proto nutný vznik automatizovaného prostředku interpretace modelu procesu tvorby projektu
- nutné ponechat rozumně velký prostor systémovému integrátorovi
- vývojové prostředí CASE muselo převzít další úlohy, a tak tvůrce projektu pracuje s jednotným integrovaným rozhraním při použití všech nástrojů na tvorbu projektu

Obr. D Integrované prostředí tvorby projektů IS
Stručný popis složek integrovaného prostředí tvorby projektů IS je uveden v tab. c

Složka integrovaného prostředí Úloha
Interpret modelu Přebírá řízení a správu procesu tvorby projektu a tím, že interpretuje model procesu tvorby projektu prostřednictvím integrovaného uživatelského rozhraní komunikuje s uživatelem, nástroji a bankou mezivýsledků a konečných výsledků.
Model procesu tvorby projektu Obsahuje obecně platný formalizovaný předpis procesu tvorby projektu IS. Z něho musí být vzhledem ke konkrétním specifikům odvozen postup pro tvorbu určitého projektu.
Rozhraní nástrojů pro tvorbu projektu Prostřednictvím standardního uživatelského rozhraní jsou připojeny všechny požadované nástroje pro tvorbu projektu.
Správa výsledků Prostředí CASE přejímá správu mezivýsledků a konečných výsledků a sleduje i jejich vzájemné vztahy. Vlastní záznam výsledků provádí do banky mezivýsledků a konečných výsledků.
Pomoc a konzultace Poskytuje po zavolání funkce HEPL pomocné informace pro práci s příslušnými nástroji.
Navigace v modelu
Pomocí této komponenty volí řídící pracovník projektu tu aktivitu, která se má vykonat jako následující.
Banka nástrojů pro uživatele Tvůrce projektu dostává jejím prostřednictvím informace o ukončených aktivitách, jejich souvislostech, výhledu dalších prací, očekávaných výsledcích a nástrojích, které mu jsou k dispozici.
Definování procesů tvorby a údržby Pomocí této složky je pravidelně aktualizován samotný model procesu tvorby projektu a zde také vstupují do modelu projektu specifické rysy a zvláštnosti konkrétního projektu.
Dokumentace Ačkoli je většina informací jak o projektu, tak i o nástrojích přístupna on-line, přesto jsou občas potřeba i některé příručky v klasické formě
Tab. C Integrované prostředí tvorby projektů IS

- počítačová podpora procesu tvorby projektu decentralizaci řízení projektu prakticky na všech úrovních
- přesto díky integrovanému prostředí nástroje typu CASE a síťovému propojení mezi pracovišti možné udržet centrální kontrolu nad průběhem tvorby projektu IS a proces jeho tvorby účinně koordinovat

Žádné komentáře:

Okomentovat