Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Transformace jednotlivých úrovní modelů

- Aby bylo vůbec možné provést transformaci jednotlivých úrovní modelů je nutné sdružovat aktivity do úloh (tasků) = nejmenší jednotky plánování řízení projektu
- Nutné stanovit pravidla pro sdružování aktivit do vyšších jednotek
- Pro převod mezi modelem řízení procesu tvorby projektu a modelem řízení projektu je účelné použít dvoustupňovou transformaci. Dvoustupňovou proto, že objekty, které vzniknou po prvním stupni transformace, mohou být použity pro postup plánovacích prací na projektu.

Dělení transformace:

1. stupeň : transformace aktivita - úloha
Jednotlivé aktivity se sdruží do skupin.
2. stupeň : transformace úloha - etapa
Skupiny se promítnou do modelu řízení projektu.

- Úlohou je tu myšlena základní nejmenší, dále nedělitelná část projektu, na níž se dá plánovat (např. podprogram nebo funkce).
- Definice úlohy je plně v kompetenci řízení projektu a na něm také záleží, jak je skupina definována. Postup definování úlohy není v mnoha případech možno provést za automatizované podpory nějakého nástroje. Stejně tak není možné bez zvážení strategie přiřazovat aktivity k úlohám.

Oba stupně transformace mají svá specifika, ale obecně lze říci, že první stupeň bude značně obtížnější než stupeň druhý.

Každá z aktivit v modelu je charakterizována čtyřmi atributy:
• vstupy (které výsledky do aktivity vystupují),
• vlastní popis aktivity,
• výstupy (které výsledky aktivita produkuje)
• a navigací (které aktivity jsou předchůdci - od kterých aktivit dostává výsledky - a kterým aktivitám mají být výsledky poskytnuty)

Žádné komentáře:

Okomentovat