Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Postupy analýzy

Při projektování informačních systémů rozlišujeme dva (tři) základní postupy: postup zdola-nahoru (bottom-up) a postup shora-dolů (top-down) a postup kombinovaný (middle-out), který je kombinací obou předchozích postupů.
Základem shora-dolů přístupu je přesné vymezení projektované reality, postupná dekompozice celků na skupiny, až po nejnižší stupeň hierarchie. Lze dekomponovat funkční celky i datové objekty a toky. Postup shora-dolů následně v případech, kdy se spíše snažíme o podporu nové kvality systému jako celku.
Základem zdola-nahoru přístupu je zkoumání reálného světa a posupná definice entit a akcí. Teprve posléze se tyto poznatky převádějí do strukturované podoby, vytváří se model a zkoumá jeho konzistentnost s reálným světem. Postup zdola-nahoru je vhodné použít spíše v těch případech, kdy se primárně zaměňme na uspokojení stávajících informačních požadavků uživatelů
Dřívější oddělené projektování jednotlivých subsystémů vedlo k velké nejednotnosti, neúčetných duplicitám v datech a programech, nepřehlednosti a podpoře stávajícího stavu. Po realizaci jednotlivých subsystémů se sice projevila nutnost jejich propojení, to však bylo mnohdy umělé, a nebo vedlo ke změnám již hotových projektů. Každá aplikace používala své údaje a i když se jednalo o stejné údaje, byly uloženy v jiné struktuře apod. Také některé úlohy prováděné v různých aplikacích byly ve své podstat stejné, zabezpečovaly je však různé programy. Jakákoliv změna v organizaci firmy vyvolávala zásahy a změny v programech i v datové základně. Systém nebyl otevřen pro svůj rozvoj.
Dobrý návrh systému vyžaduje komplexní přístup. Zvláště u distribuovaných informačních systémů je nutné dodržovat určitá pravidla komplexního přístupu, při respektování samostatně analyzovaných a navržených celků. Distribuovaný informační systém se musí skládat ze samostatných částí - subsystémů, z nichž každý je natolik jednoduchý, aby mohl být kompletně sám analyzován a efektivně navržen.
Zároveň všechny subsystémy musejí tvořit ucelený systém. Těchto cílů lze dosáhnout projektováním shora dolů v prvních fázích a teprve v dalších fázích kombinací s postupem zdola nahoru - tj. dodržováním zásady analýzy shora a tvorbou zdola.

Žádné komentáře:

Okomentovat