Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Opravné činnosti

• úloha buď obsahuje všechny přípustné cykly oprav (to znamená všechny aktivity vývojové a zároveň všechny aktivity opravné),
• nebo úloha nesmí obsahovat zároveň aktivity vývojové a aktivity opravné,
• úloha sestavená pouze z aktivit opravných musí splňovat podmínky spojitého grafu.


Cyklus opravy je definovaná následnost všech aktivit , které musí být vykonány, jestliže je v aktivitě AD zjištěna chyba a původ chyby je lokalizován v aktivitě AA. Potom musí být vykonána aktivita AE, která zajistí opravu všech dříve dokončených výsledků - obr. k.

Sdružování aktivit do úloh - příklad

Typová aktivita "Kompilace do PASCALU" je rozpracována do konkrétního vyjádření pro tři pracovníky Novák, Černík a Mudras. Aktivity (v tomto případě překlad konkrétních zdrojových programů kompilátorem PASCALU) A11 A14 a A21, A22 jsou součástí etapy "Kódování", zatímco práce na aktivitách A31 a A32 jsou práce na údržbě již fungující části systému. Při takovém zobrazení není možné, aby se některá z aktivit zobrazila do více úloh a tím i případně do více etap modelu řízení projektu.

Neelementární vztah - relace N:M
- Pokud není splněn předpoklad disjuktnosti přiřazení = zpochybnění předpokladu o zobrazení skupiny pouze do jedné fáze řízení projektu = jedna aktivita se zobrazí do více úloh, není možné nikde učinit předpoklad, aby se úlohy zobrazily do stejné fáze modelu řízení projektu
- porušen základní předpoklad druhého stupně transformace pro řízení.
- Jak se může projevit nesplnění tohoto předpokladu v praxi je znázorněno na obr. m.
.
Takovou transformaci není možné připustit, neboť jsou porušeny zásady řízení. Pokud už problém v této podobě vznikne, je možné jej řešit dvěma způsoby:

1. v modelu řízení projektu změnit definici přiřazení aktivit do skupin (tak, aby byla splněna podmínka disjunktnosti skupin).
2. v modelu řízení procesu tvorby projektu změnit:
• rozpracování síťového modelu,
• samotný typový síťový model (definici typových aktivit a jejich návazností).

Žádné komentáře:

Okomentovat