Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Problém odpovědnosti

= za rozhodnutí nese odpovědnost kolektiv a také vůči kolektivu je uplatňována sankce při nesprávném rozhodnutí (odvolání představenstva akciové společnosti valnou hromadou).
Tajné hlasování
- podmínky pro svobodné vyjádření vlastního stanoviska
- snižuje míru osobní zodpovědnosti za individuální rozhodnutí

Při přijímání rozhodnutí dochází v daném orgánu ke spolupráci i konkurenci
- extrémní dominance spolupráce = jednota názorů, ať už skutečná, či pouze deklarovaná. Kritičnost a tříbení názoru ustupuje do pozadí, což se může projevovat v nedostatečné kreativitě.
- extrémní dominance konkurenčních vztahů = rozpad daného kolektivu na menší skupiny či jednotlivce bez snahy o nalezení společného řešení.
Každý člen daného kolektivu musí mít právo vyslovit svoje názory a být ostatními vyslyšen.

Má-li být kolektivní rozhodování funkční, musí být přijímání rozhodnutí vedeno cestou dialogu, což předpokládá, že vztahy spolupráce a konkurence jsou v rovnováze.
Příprava rozhodnutí
- pečlivé promyšlení a snaha zvážit různé okolnosti (ind.-manažer, kol.-diskuse). Při složitějších úkolech je lepší, když se manažer poradí (interně,externě).

To co popisujeme, je charakteristické pro rozhodnutí prováděná ad hoc, tedy pro nestandardní situace. Je však třeba si uvědomit, že řada rozhodovacích procesů, které v organizaci probíhají, mají standardizovaný charakter. To znamená, že organizačními předpisy je stanoveno nejen, kdo o dané věci rozhoduje, ale rovněž kdo provádí přípravu rozhodnutí.

Participace jiných osob na přípravě rozhodnutí zpravidla dvojí efekt:
· posilují se kapacity využitelné pro rozhodovací proces
· usnadňuje se realizace rozhodnutí

Zainteresovanost na přípravě rozhodnutí je typickým rysem participativního a liberálního stylu vedení.
Bez ohledu na to, v jakém rozsahu se na přípravě rozhodnutí podílejí další osoby odpovědnost za rozhodnutí leží vždy na bedrech rozhodovatele – manažera či orgánu.

Špatné rozhodnutí v závažné záležitosti může přivodit:
- otřesení pozice rozhodovatele
- ztrátu jeho důvěryhodnosti
- odvolání z funkce

Žádné komentáře:

Okomentovat