Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

10. Systém operativních plánů a rozpočtů jako nástroj kvantifikace žádoucího stavu

(Struktura subsystému plánů a rozpočtů; celopodnikové rozpočty a způsob jejich sestavení; střediskové rozpočty a účel jejich sestavování; vzájemné vztahy a vztah k hlavním subsystémům manažerského účetnictví)

Rozpočet x Plán
Podniková praxe často tyto dva pojmy ztotožňuje (např. ve smyslu hlavního podnikového rozpočtu se mluví o „finančním plánu“ apod.). V našem výkladu jsou tyto pojmy odlišeny. Plán znamená vyjádření v naturálních jednotkách, rozpočet v peněžních jednotkách. Jinak řečeno, plány představují zastřešující kategorii, přičemž určitý segment množiny plánů tvoří rozpočty jakožto plány vyjádřené v peněžních jednotkách.

Rozpočet = Kvantitativní výkaz na stanované časové období, který zahrnuje plánované výnosy, náklady, aktiva, závazky a peněžní toky. Rozpočet podporuje organizační proces, napomáhá při koordinaci činností a je nástrojem řízení.
Účelem rozpočtů je omezení budoucí neurčitosti a tím zefektivnění rozhodovacího procesu prostřednictvím:
- identifikace možných budoucích komplikací
- sestavením variant řešení takových komplikací
- volby optimálního celopodnikového řešení a jeho koordinovaného převodu na dílčí úkoly
- zajištění údajů pro průběžnou kontrolu, zda se podnik ubírá vytýčeným směrem

Rozpočty lze klasifikovat několika způsoby, pro nás nejvhodnější je rozlišení na:
Ø Střediskové rozpočty – rozpočtování se omezuje na sestavení úkolu pro středisko a na kontrolu plnění tohoto úkolu (rozpočty režijních nákladů).
Ø Celopodnikové rozpočty – rozpočty sestavované za podnik jako celek a tedy stanovující úkoly podniku jako celku. Jako příklad – tři nejdůležitější součásti hlavního podnikového rozpočtu – rozpočtová rozvaha, rozpočtová výsledovka a rozpočtový výkaz peněžních toků.

Další kritérium dělení – dle charakteru rozpočtovaných veličin:
Ø Rozpočty nákladů a výnosů – představují objem penězi vyjádřené spotřeby ekonomických zdrojů v daném středisku či podniku za určité rozpočtované období
Ø Rozpočty stavů (stavových veličin) – rozpočty, v nichž se zobrazuje předpokládaný stav jednotlivých položek majetku a závazků k určitému okamžiku
Ø Rozpočty příjmů a výdajů (peněžních toků) – obsahují údaje o objemech přijatých a vydaných peněžních prostředků a jejich ekvivalentů.

Další kritérium – času a strategie (operace):
Ø Strategické rozpočty (dlouhodobé) – peněžní kvantifikace strategických plánů podniku, 3 – 10tileté, nemají moc položek, modelují plánovaný obraz podniku a očekávané výsledky.
Ø Operativní rozpočty (krátkodobé) – navazují na strategické, dopodrobna se zde konkretizují údaje prvního roku strategického rozpočtu a rozdělují se na jednotlivé měsíce.

Žádné komentáře:

Okomentovat