Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

9 - Cílově-programové organizační struktury

funguje efektivně ve stabilních podmínkách díky dělbě práce mezi štáby a linií i jednotlivými štáby, realizované převážně na základě funkční specializace.
v dynamickém až turbulentním prostředí (dnes) se projevuje její nepružnost, neschopnost rychlé reakce na měnící se podmínky.
provádění projektů plní cílově-programové organizační struktury, ke kterým zejména patří projektová koordinace, projektová organizační struktura a maticová organizační struktura.
a) Projektová koordinace
= pouze dílčí úprava liniově-štábní struktury cestou vytvoření funkčního místa koordinátora projektu (jedná se o projekty relativně menšího rozsahu).
Koordinátor projektu
- zabezpečuje přípravu a realizaci projektu
- koordinuje kooperační vztahy mezi jednotlivými útvary podniku
- velmi omezené pravomoci (záměry realizuje prostřednictvím nadřízeného liniového pracovníka)

b) Projektová organizační struktura
= v rámci stávající organizační struktury, zpravidla liniově-štábního typu, vyčleňují pro přípravu a realizaci projektů speciálně k tomuto účelu vytvořené útvary (velké projekty, často)
Projektová skupina
- vytvářená pro řešení jednotlivých projektů
- přebírá za daný projekt komplexní zodpovědnost. Tomu odpovídá personální složení (pracovníci všech profesí potřebných pro přípravu a realizaci daného projektu jak zevnitř společnosti, tak zvenku)
- *interdisciplinární, značně heterogenní tým.
- má vyčleněné potřebné materiální a finanční prostředky.
- zabývají se pouze daným projektem
- jsou podřízeni pouze vedoucímu projektu!!!

c) Maticová organizační struktura
- kombinace tradiční liniově-štábní struktury a projektové struktury, snažící se využívat kladné stránky obou těchto organizačních struktur.
- znázornění organizování útvarů
o svislá osa - dle funkční specializace (štábní útvary)
o vodorovná osa - dle předmětné specializace (projektové týmy)

- typická je dvojí podřízenost (= každý výkonný pracovník je podřízen jednak vedoucímu svého mateřského štábního útvaru - STÁLE, jednak vedoucímu projektu, na kterém pracuje - DOČASNĚ)
- vzniká nebezpečí kompetenčních nejasností, kolizí či konfliktů.
=> kompetenčním problémům lze čelit tím, že bude přesně vymezena dělba pravomoci a odpovědnosti mezi horizontální a vertikální linií řízení. V zásadě jde o dva modely.

Žádné komentáře:

Okomentovat