Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

16. Vnitropodnikové ceny jako nástroj pro vytvoření simulovaného trhu uvnitř podniku

(Souvislost se 3 základními subsystémy manažerského účetnictví; druhy VPC; způsob jejich stanovení; standardní náklady; souvislost s tzv. transferovými převodními cenami)

VPC jsou nástrojem, který slouží k umělému uzavření koloběhu vstupních zdrojů v útvarech. Děje se tak proto, aby bylo možno zjistit výsledek hospodaření útvaru. Jsou tedy nástrojem pro vytvoření simulovaného trhu uvnitř podniku.

Obecné typy VPC – přednáška:
l VPC na úrovni plných nákladů
l VPC na úrovni variabilních nákladů
l VPC na úrovni oportunitních nákladů
l VPC s připočtením ziskové přirážky
- koncern Baťa (30. léta 20. století) – tzv. „kalkulační uznáno“
l VPC na úrovni tržní ceny
l VPC sjednávaná mezi středisky

Druhy VPC:
§ Pevná zúčtovací přirážka režie (v procentech) – úhrada výkonů střediska, tj. použití zdrojů střediska, je-li výkon měřitelný peněžně vyjádřitelnými veličinami (jednicovou mzdou apod.). Používá se hlavně ve výrobních útvarech.
§ Pevná zúčtovací sazba režie (v Kč) – opět jako úhrada výkonů střediska, avšak vztažená na jednotku množství (strojní hodina, kus, pár, …)
§ Pevná zúčtovací částka režie – není-li výkon střediska měřitelný a mezi dílčím a finálním výkonem střediska a podniku neexistuje vztah příčinné souvislosti. Ve správních střediscích jako měsíční globál podle rozpočtu.
§ Pevná zúčtovací cena – jestliže výkon nezahrnuje cenu materiálu a polotovarů a VPC se stanoví na úrovni nákladů, spojených se zpracováním v dodávajícím středisku. Sem patří i pevné zúčtovací ceny za výkony útvarů, které nemají charakter manuální práce nebo služeb (např. projektové práce).
§ Pevná částka ve formě paušálu – má-li výkon dodávajícího střediska povahu služby a pravidelně se opakuje, avšak v nepravidelném rozsahu (např. pravidelné revize jeřábů, výtahů,…)
§ Operativní kalkulace – součásti, sestavy, výrobku apod., vyhotovená k určitému dni. V odpovídajících podmínkách může mít obdobnou funkci i plánová kalkulace.
§ Propočtová kalkulace – zpravidla celého výkonu; použije se v hlavní výrobě tehdy, není-li k dispozici operativní kalkulace nebo v obslužné výrobě při individuálním charakteru výkonu a jeho malém rozsahu.

Vnitropodnikové ceny 1-5 se používají při zúčtování výnosů středisek, 6-7 při zúčtování výnosů na účtech výkonů.

Vnitropodnikové ceny se tvoří:
a) na bázi plánovaných vlastních nákladů výkonů
b) všech rozpočtovaných, ve středisku vznikajících nákladů, přitom ponecháváme stranou problém rozlišování nákladů ve středisku vznikajících a nákladů, za jejichž vznik středisko odpovídá

Iniciativa střediska má a musí být orientována k nákladům, tedy o hospodárnosti. Tímto směrem musí také směřovat tlak při řízení středisek.

Transferová (převodní) cena – pokud hovoříme o koncernovém uspořádání podniků, koncern navenek vystupuje jako jeden podnik, uvnitř se však chová jako soubor jednotlivých právnických osob, které mezi sebou obchodují jako na externím trhu. S tím souvisí i stanovení cen, za které si společnosti ze stejné koncernové skupiny poskytují své výkony. Těmto cenám se říká transferové a měly by odpovídat cenám, jaké by byly sjednány mezi nezávislými stranami obchodu.

Žádné komentáře:

Okomentovat