Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

a) Procesní struktura

= množina činností a sekvenčních, informačních či hmotně-energetických vztahů mezi lidmi.
Procesní struktura je primární, útvarová struktura je sekundární (= určující jsou činnosti a vztahy mezi nimi, následné pak je zajištění realizace těchto činností).
Obtížnost přesného ohraničení jednotlivých činností a jejich definování: útvar je stabilním prvkem hmotné podstaty, činnost je možno definovat až na základě určité míry abstrakce.
Míra podrobnosti vymezení procesní struktury odpovídá míře možné standardizace jednotlivých činností a vztahů mezi nimi. Rozdíly jsou podstatné (rutinní práce lze standardizovat, ale u tvůrčích je problém) =>
velmi podrobné a přesné vymezení struktury (technologické postupy) v sériové či hromadné výrobě, ověřování kvality výrobků, administrativní činnosti
obecné definování u většiny procesů vážících se k řízení na vyšších stupních

Metody zobrazení procesní struktury:

Primárním pořádacím principem je sekvence (následnost) jednotlivých činností procesu. Obdélníky = činnosti, s označením útvaru, ve kterém se realizují
Šipky se symboly V = informační vstupy/výstupy do/z jednotlivých činností

b) Útvarová struktura
= množina útvarů daných seskupením funkčních či pracovních míst...
Pro vytváření či přetváření útvarové struktury je určujícím faktorem struktura procesní.
Jedním z faktorů, který dává útvarovým strukturám jejich typický hierarchický tvar, je platňování principu jediného odpovědného vedoucího.
Množina je seskupována do procesů (a.) => Tím je vytvářena procesní struktura, přičemž jednotlivé činnosti resp. skupiny činností jsou přiřazovány jednotlivým pracovníkům (b.) => dochází k dělbě práce mezi řadou pracovních míst. V důsledku rozdělení činností mezi pracovní místa dochází k jejich vzájemné kooperaci. Aby tato kooperace probíhala efektivně, musí být koordinována => Ustavení koordinačních míst (c.) => Završení koordinace ustavením dalšího koordinačního místa, koordinujícího zmíněná čtyři a řídícího, vybavenými potřebnými pravomocemi => *hierarchická útvarová struktura. Grafické zobrazení se nazývá organizační schéma.
Parametry této struktury:
· Prvky
· Výkonné = pracovní místa
· Řídící = funkční místa
· Vztahy (hrany, přímky, čáry
· Mocenské = vztahy nadřízenosti a podřízenosti, vyplývající z aplikace principu jediného odpovědného vedoucího
· Informační
· Stupeň řízení = tvořen prvky útvarové struktury, které jsou na stejné hierarchické úrovni.
· Útvar = seskupení prvků organizační struktury, obsahující prvky výkonné - pracovní místa a příslušný prvek řídící - funkční místo. (U1 – U4 = U)
· Rozpětí řízení = hodnota udávající počet pracovníků přímo podřízených jednomu vedoucímu (= 4, Avg.=4)
Další struktury
· Nehierarchické
struktura typu „améba“, „květ“, fraktálové struktury aj.
Organizační struktura, jako cílevědomě uměle vytvořený řád, je zakotvena v závazných předpisech. Existuje kodifikace tohoto řádu v předpisech dvojího druhu - orgware a software.
a) Orgware
= organizační normy, vnitřní předpisy s větší či menší mírou podrobnosti vymezují, kdo (útvar, pracovník), co (činnost) a jak (podmínky) v organizaci dělá.
Stanovy, statut = rámcová norma vymezující základní vztahy, zejména právní postavení organizace a její vztahy k vlastníkům, zaměstnancům a dalším subjektům.
Organizační řád = základní norma vymezující zejména útvary organizace, jejich pracovní náplň a jejich vzájemné vztahy, dále pak pravomoc a odpovědnost vedoucích pracovníků. Organizační řád je primárně zaměřen na útvarovou strukturu, sekundárně pak činnosti. Procesní normy primárně sledují procesy jdoucí „napříč“ útvary, sekundárně pak útvary, ve kterých se jednotlivé prvky procesů (tj. činnosti) realizují. Současné trendy teorie a praxe managementu vedou ke zvyšování zájmu o procesní struktury.
b) Software
= kodifikace vysoce algoritmizovaných a determinovaných procesů, které jsou plně prováděny prostředky výpočetní techniky. Zatímco orgware v podobě organizačních norem představuje předpisy pro činnost lidí, software v podobě počítačových programů představuje předpisy pro činnost technických zařízení.

Žádné komentáře:

Okomentovat