Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

a) Individuální rozhodování

- na postech EO obvykle uplatněn princip jediného odpovědného vedoucího (= manažer je vybaven pravomocí samostatně rozhodovat o tom, co přísluší jeho funkčnímu místu).

Manažer
- má právo sám rozhodovat o daných záležitostech
- má moc dosáhnout s využitím jemu daných sankčních nástrojů realizace tohoto rozhodování
- nese odpovědnost za důsledky svého rozhodování

Manažer se nemůže vyhnout odpovědnosti tím, že nerozhodne, či bude rozhodování oddalovat!!
Existuje pouze část rozhodnutí, která zcela jasně náleží do působnosti EO a je normativně stanoven termín, do kterého je nutno rozhodnout (správní řízení, vnitropodnikový plán).
Řada rozhodnutí (rozhodnutí na vyšších funkčních místech) však součástí formálního systému není a v takovém případě pak existuje určitý manipulační prostor. Pokud manažer neví => nerozhoduje a řešení problému odloží na dobu, kdy bude mít pro správné rozhodnutí lepší podmínky (leúší informace, hlubší analýzu). Oddálením rozhodnutí se může rovněž stát, že daný problém zmizí, záležitost se vyřeší sama = vyřešení problému bez aktivního přičinění manažera. Oddálení rozhodnutí, resp. oddálení sdělení rozhodnutí bývá často součástí taktiky při vyjednávání.
b) kolektivní rozhodování
- na funkčních místech, kde princip jediného odpovědného vedoucího uplatněn není, ale rozhoduje kolektiv (uplatnění demokratického principu) = participace na rozhodování všech prvků daného celku, jehož se rozhodování týká (řízení demokratických států, v řízení politických stran, družstva, společenské organizace). V podnikové sféře – akciové společnosti (rozhodování většího počtu vlastníků dle výše vlastnického podílu).
Kolektivní rozhodování zahrnuje v primární rovině všechny členy dané komunity. V sekundární rovině pak probíhá v účelově vytvořených kolektivech – členy delegovaných orgánech.
Kolektivní rozhodování se provádí zpravidla prostřednictvím hlasování. Pro hlasování musí být a priori dána pravidla. Východisko = princip rozhodování ve prospěch většiny (modifikace = kvalifikovaná většina, různá váha hlasů hlasujících osob, konsensus, právo veta).

Žádné komentáře:

Okomentovat