Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

9. Kalkulační systém

(Vymezení; k řízení kterých nákladů je zejména použitelný; vztah k ostatním složkám systému manažerského účetnictví; předběžné a výsledné kalkulace; základní vazby mezi jednotlivými kalkulacemi)
Kalkulační systém = souhrn všech druhů kalkulací v podniku a vazeb mezi nimi. Hlavním úkolem kalkulačního systému je stanovit úkol zejména v jednicových nákladech, zpřesňovat jej a vyhodnotit následně jeho plnění.
Je ovlivněn těmito faktory:
- velikostí a druhem podniku
- druhem produkce a typem výrobního procesu
- nároky na vypovídací schopnost kalkulací a potřebou jejich využití v různých časových horizntech

Členění kalkulací:
Kalkulace

předběžné výsledné

normové propočtové

operativní plánové

předběžné – sestavované před samotným výkonem, se člení na normové – základem jsou operativní nebo plánové normy, a na propočtové, které nemají charakter norem spotřeby ekonomických zdrojů.
výsledné – jediný představitel kalkulací sestavovaných následně, až po dohotovení příslušných výkonů.
Norma spotřeby ek. zdrojů, tj. jednicového materiálu = technicky zdůvodněná veličina, stanovená podrobně pro každou součást, operaci a podobně vymezenou dílčí část výkonu. Jde o běžnou, operativní normu.
Standard - má širší význam než norma, vztahuje se i k dalším veličinám, jako je objem produkce a prodeje atd. Základem standardu také může být veličina operativní, plánová nebo propočtová.

Propočtová kalkulace – patří mezi předběžné kalkulace, sestavuje se u nových výrobků v době, kdy ještě není výrobek zcela technicky vyjasněn a kdy tedy není zpracována podrobná konstrukční a technologická dokumentace. Podkladem pro stanovení se proto stávají náčrtky, kalkulace, vzorky, ceny, hmotnosti, parametry,… stejných či podobných našich i zahraničních výrobků.

Operativní kalkulace – předběžná, běžná, výrobní, představuje úkol pro výrobní útvary

Plánová kalkulace – předběžná, sestavuje se na základě operativních norem platných k začátku období, pro něž se plánová kalkulace stanoví. Vznikne jako vážený aritmetický průměr z norem spotřeby, kde váhy představují předpokládané objemy produkce během plánovaného období.

Výsledná kalkulace – nejstarší druh kalkulace, lze ji sestavit až po dohotovení příslušného výkonu, má kontrolní charakter.

Vazby mezi kalkulacemi:
- propočtová kalkulace má podat předběžnou představu o budoucích nákladech. Operativní k. tím, že se opírá o v daném okamžiku platnou normativní základnu, představuje zpřesnění propočtové kalkulace.
- operativní kalkulace postupně během roku zpřesňuje plánovou kalkulaci, protože se neustále přizpůsobuje aktuálním normám spotřeby a v každém okamžiku ukazuje, kolik zbývá do splnění nákladového úkolu.
- srovnání výsledné a operativní kalkulace ukazuje, zda skutečné náklady představují překročení nebo úsporu nákladů vůči úkolu, stanovenému právě operativní kalkulací.

Žádné komentáře:

Okomentovat