Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

15. Odpovědnostní účetnictví

(Předpoklady zavedení odpovědnostního účetnictví; aplikace hodnotových kritérií v odpovědnostním řízení; střediskové náklady a výnosy; možnosti aplikace peněžních toků jako kritéria řízení střediska; vnitropodniková banka)

Odpovědnostně orientované účetnictví je spojeno s promítnutím odpovědnostního principu do organizace účtů nákladového účetnictví. Předpoklady zavedení tohoto způsobu spočívají ve:
- sledování nákladů podle odpovědnosti za spotřebu nákladů
- sledování předem stanovených nákladů vyjádřených vnitropodnikovými cenami
Abychom neztratili informaci o skutečných nákladech výkonů (nutnou pro ocenění zásob vytvořených vlastní činností), vyžaduje uplatnění PSN v NU neustálé průběžné sledování oceňovacích rozdílů, které opravují PSN ocenění výkonů na ocenění skutečnými náklady.
Takové sledování je v praxi složité, proto se podnik často omezuje na sledování především objemově významných oceňovacích rozdílů.

è Na rozdíl od výkonově orientovaného účetnictví není v odpovědnostním účetnictví obvykle možné sestavit přímo z jediného účtu výslednou kalkulaci odbytového výkonu. Ta je zpravidla výsledkem úprav PSN o oceňovací rozdíly a o přesuny nákladů zaúčtovaných na odpovědnostní střediska.

OOÚ se uplatňuje ve všech typech výrob, kde lze před začátkem výrobního procesu relativně přesně stanovit jeho průběh, predikovat a zejména změřit jeho výsledek. Nutnou podmínkou je možnost střediska ovlivnit svým hospodárným a efektivním chováním měřené výsledky procesu. Proto nachází uplatnění zejména v sériové výrobě, založené na mechanicko-montážní technologii.

Toky peněžních prostředků (cash flow) lze využít k ekonomickému řízení. Jsou to příjmy a výdaje peněžních prostředků a jejich ekvivalentů. Jsou využívány často v koncernové skupině, v této souvislosti můžeme hovořit o finančním holdingu, v němž ústředí holdingu omezuje svou funkci na držení podílů dceřiných společností.

Žádné komentáře:

Okomentovat