Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

b) Integrace

= předpokládá zvětšování kapacit. Organizace buď zdroje a činnosti, o které se chce rozšířit, sama vytváří, což znamená budování kapacit nových, nebo tyto zdroje, již existující, získává od jiných organizací.
- Nejvolnější forma (KOOPERACE) = zůstává zachována právní i hospodářská samostatnost organizací. Dobrovolné sdružování volnou formou tím, že se vytváří příležitostné společnosti k provedení jednoho, nebo smluvně omezeného počtu projektů (např. pracovní společenství ve stavebnictví, konsorcia při úvěrových obchodech), vytváření zájmových společenství, vytváření odborných sdružení, která zastupují zájmy členských organizací navenek zejména vůči zákonodárné moci, veřejné správě, odborům a pod.
Také: strategické aliance, může být vytvořen společný podnik (joint venture) => fúze.
- Těsnější forma = omezení nebo zrušení hospodářské samostatnosti kooperujících organizací při zachování jejich samostatnosti právní. Hlavním znakem je podřízení sdružených organizací jednotnému vedení, buď získáním většinového vlastnického podílu ve sdružených společnostech (=> *HOLDING), nebo je jednotné vedení řešeno smluvně, aniž by šlo o vlastnické ovládání.
- Nejtěsnější forma = ztráta nejen hospodářské, ale i právní samostatnost. Trvalé spojení do jedné organizace.
Vzniká jedna organizace, a to cestou
a) fúze (sloučení: A+B=A, splynutí: A+B=C)
b) akvizice (zakoupením, pohlcením, nebo získáním)
Sdružováním organizace sledují řadu cílů:
zvýšení hospodárnosti prostřednictvím větší hospodářské jednotky (úspory z rozsahu)
posílení pozice na trhu, zlepšení konkurenční schopnosti vůči dodavatelům, odběratelům, resp. věřitelům
snížení rizika
získání mocenské pozice omezením konkurence
posílení pozice vůči státu a jiným sdružením (např. odborům)
ČR: dvě protichůdná období
- první období (1.pol. 90.let), spjaté s politickou a ekonomickou transformací, tedy s vytvářením demokratického a tržního prostředí, byl dominující proces desintegrace. Velké státní podniky, vytvořené v prostředí centrálně plánované ekonomiky, byly v procesu transformace rozčleňovány na menší části, které pak byly privatizovány. Desintegrace organizací, resp. destrukce struktur předchozího společenského systému, otevírajícího cestu pro vytváření nových struktur.
- druhé období (2.pol. 90.let), v podnikové sféře se začalo ukazovat, že v řadě případů je velikost podniků menší než optimální a stává se jednou z příčin nízké konkurenceschopnosti vůči velkým zahraničním společnostem. Dnes již klasickým příkladem snahy domácího kapitálu integrovat zdroje a vytvořit velké sdružení je vytváření holdingu. Za hlavní impuls pro nástup trendu k významným integračním procesům je možno považovat masivní vstup zahraničních investorů (střední a velké podniky se postupně staly dceřinnými společnostmi) velkých nadnárodních společností. Integrační procesy převažují i ve VS, kde dochází k integraci obcí, městských částí aj.

Žádné komentáře:

Okomentovat