Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

c) GENEROVÁNÍ

K danému cíli nevede jedna cesta, ale mnoho cest. Nejdříve je třeba tyto cesty, resp. způsoby řešení nalézt, pak posoudit a teprve potom vybrat to řešení, které se jeví jako nejlepší (varianty chování).

Varianta chování je jedna z cest k dosažení cíle, resp. jeden ze způsobů řešení problému.

Generování = nalezení co nejširší palety variant, jak dosáhnout cíle, jak vyřešit problém (nepracovat s jednou variantou, resp. modifikacemi jedné varianty!!!).

Metody podporující kreativitu
· systematicko-analytické (např. morfologická analýza)
· stimulující intuici (např. brainstorming)

Morfologická analýza
= řešení problému se rozdělí na řešení jeho jednotlivých částí. Pro vyřešení každého z těchto dílčích problémů se hledá několik variant. Varianty řešení celkového vznikají systematickou kombinací variant řešení dílčích. Díky systematické kombinaci variant dílčích řešení může být objevena taková varianta řešení celkového, na kterou by se běžným postupem nepřišlo.

Brainstorming
= stimulace kreativní činnosti týmu. Účelem této známé metody je rychlé získání značného množství často velmi neobvyklých řešení, nebo alespoň inspirativních námětů k řešení zadaného problému. Mezi členy týmu by neměly být vztahy nadřízenosti a podřízenosti, či jiné vztahy, které by mohly bránit spontánnosti a svobodnému vyjadřování myšlenek. Někdy bývá vhodné do týmu zařadit člověka, který je v řešené oblasti laikem (inspirace a neotřelost). Uvolněná atmosféra.
Členové týmu vyslechnou formulaci problému a jsou vyzváni, aby navrhovali řešení. Návrhy řešení musí být stručné (jedna krátká věta) a nijak se nezdůvodňují. Každý návrh vedoucí diskuse zapisuje ihned po jeho artikulaci na tabuli. Návrh je zakázáno kritizovat či jakkoli komentovat. Díky tomu, že jsou vyslovené návrhy ostatními členy týmu vnímány, stimulují jejich kreativitu. Po hodině tvůrčí potence týmu zpravidla ochabuje a brainstormingovou diskusi je vhodné ukončit.

Výstupem fáze generování je dostatečně široký vějíř námětů, jak dosáhnout daný cíl, resp. jak řešit existující problém.

Žádné komentáře:

Okomentovat