Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

b) Předmětná specializace

pět útvarů, z nichž každý je specializovaný na výrobu jednoho druhu výrobku (divize)
divize = jsou autonomní, potřebná kooperace nepřekračuje jejich hranice
+ Pozitivum
Podstatné snížení celkových kooperačních vztahů => zpružnění řízení a snížení nákladů na řídící činnosti. Řízení se decentralizuje (úroveň: podnik => divize).
- Negativum
Neumožňuje dosahovat obdobné produktivity práce a úspor z rozsahu jako v předchozím případě a proto jsou náklady na výkonné činnosti vyšší.

c) funkční a předmětná specializace
výrobek 1 je značně odlišný od ostatních výrobků (výrobně, konstrukčně, materiálně…) + je produkován v množství, které umožňuje dosahovat přiměřené produktivity a úspor z rozsahu => aplikován princip předmětné specializace (divize).
probíhá u velkých organizací, ne v jedné, ale ve více úrovních

Př.: Škoda Plzeň, Kovolit
Velký strojírenský podnik se značně diverzifikovaným výrobním programem. Členění bude realizováno podle principu předmětné specializace, což vede k vytváření divizí.
Na podrobnější úrovni jde o členění divizí na části. Pokud bude některá z těchto divizí dostatečně veliká a její výrobní program stále ještě značně diverzifikovaný, pak i na této úrovni může být organizační členění provedeno rovněž podle principu předmětné specializace, častěji však nastává případ, kdy členění divizí na části je provedeno podle principu funkční specializace (<= malá diverzita výrobního programu, malé objemy výroby). Př.: Škoda Auto Automobilka (osobní automobily) = velký podnik s úzkým výrobním programem => členění na části je realizováno dle principu funkční specializace. V rámci takového podniku pak neexistují divize, ale organizační celky, úzce propojené do kooperačního řetězce, jako výrobna motorů, podvozků, karoserií, montáž apod.

Vztah PS ó FS & Náklady
Každé konkrétní řešení vzniká určitou proporcí
uplatnění funkční a předmětné specializace.

Ve větším počtu případů půjde o posun
ve prospěch předmětné specializace.

Poznámka:
Současná manažerská literatura označuje pojmem specializace to, co je v této publikaci nazýváno funkční specializaci, a pokud se v manažerské literatuře píše o procesním řízení, či procesním principu, pak se má zpravidla na mysli to, co je v této publikaci nazýváno předmětnou specializací.

Žádné komentáře:

Okomentovat