Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Fáze hodnocení

- předběžné hodnocení = často ještě bez explicitní formulace kritéria
- hodnocení rizika
- jemné hodnocení = na základě explicitně formulovaných kritérií, s využitím formalizovaných technik a pravidel rozhodovací analýzy

1) Předběžné hodnocení
= o posouzení variant z hlediska jejich realizovatelnosti. V souboru variant je třeba nalézt ty, které jsou variantami nepřípustnými, protože nejsou schopny naplnit cíl, nebo překračují určité omezující podmínky.

Př.: Realizace nové technologie, která sice naplňuje cíl vymezený produkčními parametry, ale překračuje právně stanovené limity dopadu na životní prostředí.

Dobrou pomůckou, kterou můžete využít pro odhalení slabin posuzovaných řešení je:

Metoda ďáblova advokáta
= týmová diskuse. V týmu je stanovena osoba, jejímž úkolem je napadat navrhovaná řešení - „ďáblův advokát“ (odborník). Ten se snaží zpochybnit posuzované návrhy z nejrůznějších hledisek. Nemusí svá zpochybnění dokazovat ani zdůvodňovat. Důkazní břemeno je na straně ostatních členů týmu, kteří jsou v roli předkladatelů a obhajovatelů navržených řešení.
Musí se diskutovat k problému!!!

Antibrainstorming (modifikace)
= roli ďáblova advokáta přebírá celý tým. Analogicky k brainstormingu se daný tým snaží vyprodukovat vůči jednotlivým návrhům řešení co nejvíce zpochybnění.

Metoda párového porovnávání
Předpoklad: člověk není schopen současně porovnat větší soubor variant => porovnávání v rámci celé množiny se proto rozkládá na porovnávání jednotlivých dvojic.
Hodnotitel porovnává dvojice variant, aniž by mu bylo zadáno, z jakého hlediska má porovnání provádět a ani on sám si hledisko vědomě neformuluje = subjektivní intuitivní porovnávání.

Lze formulovat kritéria předem, ale to pak snižuje výsledek intuitivní schopnosti člověka/lidí.

Výstupem předběžného hodnocení je selekce těch variant chování, které jsou nepřípustné z důvodu neschopnosti naplnit daný cíl, resp. vyhovět omezujícím podmínkám.

Žádné komentáře:

Okomentovat