Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

OEEC, OECD

Po 2WW se používal bilaterální clearing => brzda rozvoje mezinárodního obchodu, 19747 a 1949 dohody o mnohostranném měn. clearingu.
Cílem bylo postupně zavést volnou směnitelnost evropských měn. K tomu mělo sloužit i založení OEEC (Organizace pro evropskou hospodářskou spolupráci) – 1948. Později z ní vzniklo OECD (1960) – Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj.
Cílem bylo oživení vzájemných obchodních vztahů, postupně odstraňování dovozních omezení a zlepšit platební mechanismus.


EPU
Evropská platební unie
Vznikla ze stejného důvodu jako OEEC, tedy odstranění devizových omezení a zavedení volné směnitelnosti národních měn členských států.
Mezi členskými zeměmi byl mnohostranný clearing, vyrovnávání měsíčních sald v UDS nebo ve zlatě, zemím v deficitu poskytovány úvěry. Zúčtovací operace prováděla BIS.
Činnost skončila v roce 1958 – zavedení vnitřní směnitelnosti většiny členských národních měn.
Na činnost EPU navázala 1958 Evropská měnová dohoda, cílem zavedení vnitřní směnitelnosti v ostatních zemích, kde ještě nebyla

1957 Římskými smlouvami založeno EHS – Německo, Francie, Itálie, BENELUX
1973 – VB, Irsko, Dánsko
1983 – Řecko
1986 – Španělsko, Portugalsko
1995 – Rakousko, Švédsko, Finsko
2004 – ČR, Slovensko, Slovinko, Polsko, Maďarsko, Litva, Lotyšsko, Estonsko,
Malta, Kypr

1952 – Evropské společenství uhlí a oceli
1956 – Evropské společenství pro atomovou energii – EUROATOM

1965 – slučovací smlouva => vytvořeny společné orgány pro EHS, ESUO, EUROATOM, 1967 po ratifikacích společný název EVROPSKÁ SPOLEČENSTVÍ

Žádné komentáře:

Okomentovat