Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

8 Inflační diferenciál jako determinant devizového kurzu.

Parita kupní síly, inflační diferenciál
· Dev. kurzy jednotlivých měn se vyvíjí ostře, často jsou velmi rozkolísané (značná volatilita), přesto se dá říci, že z dlouhodobého hlediska se vždy ve vývoji kurzu prosazuje dlouhodobější tendence. Tato tendence je odrazem parity kupní síly jednotlivých měn.
· Teorie parity kupní síly uvažuje ve vývoji dev. kurzů trh zboží (1. motiv z minulé přednášky) – založena na zákoně jedné ceny => identické zboží by mělo mít v různých zemích na různých trzích stejnou cenu. Pro teorii dev. kurzů z toho plyne závěr, že devizové kurzy měn se mění proto, aby byla zachována parita kupní síly srovnávaných měn.
Dvě verze PKS:
- absolutní – odvozuje DK od poměru cenových hladin v jedn. ekonomikách, dívá se na kurz staticky. . Je problematické najít identický zbožový koš, někdy problémy v měrných jednotkách.
- relativní – vyjadřuje dynamický pohled na DK – jak se bude měnit DK na základě vývoje cenových hladin ve srovnávaných ekonomikách. . ID – inflační diferenciál. (poměr měr inflace srovnávaných zemí).
Př. Míra inflace v ČR ve sledovaném období je 10%, míra inflace v zahraničí je 5%, počáteční dev. kurz je 30 CZK/EUR. Pak ID = 1,1/1,05 = 1,047. Nový rovnovážný kurz v čase (t+1) bude 30x1,047 = 31,41 CZK/EUR, což představuje depreciaci Koruny/apreciaci Eura od 4,7%.

Námitky proti teorii PKS:
· úroveň cenové hladiny v jednotlivých ekonomikách zahrnuje všechny výrobky a služby, které jsou v ekonomice nakupovány, ale pouze část z nich prochází mez. obchodem a pouze ty mohou ovlivnit vývoj DK
· je hodně problematické vymezení měr inflace (v každé zemi jiný zbožový koš, jiný cenový index, nejsou stejné preference spotřeby), čímž jsou jinak odráženy změny v kupní síle
· rozdíly v cenách v rámci mez. obchodu vytvářejí i případná cla a především dopravní náklady spojené s MO
· u relativní verze PKS se automaticky předpokládá, že výchozí kurz je správně nastaven a odpovídá rovnovážné úrovni (on ale nemusí být)
· říká, že DK se přizpůsobují vývoji ID perfektně (což není pravda, kdyby to pravda byla, tak budou vykazovat v delším období větší stabilitu)
· PKS není absolutně schopná vysvětlit pohyby DK v kratším období, kde v nabídce a poptávce se projevuje spíše motiv pohybu kapitálu (ne zboží)
Graf PKS ve skriptech, str. 51

Žádné komentáře:

Okomentovat