Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

11 Reálný devizový kurz a jeho vypovídací schopnost.

REÁLNÝ DEVIZOVÝ KURZ
· Značí se . Je to tedy nominální DK upravený o inflační diferenciál. Pokud někdo investuje a investice je delší než jeden rok, měla by ho zajímat reálná výnosnost v cizí měně, použije tedy reálný DK. Zde se ale doporučuje používat následující inflační diferenciál: . Proč? Protože pokud míra inflace v zahraničí bude vyšší než doma, tak i ID bude větší a tím dojde ke znehodnocení reálného kurzu dom. měny (zvýší se konkurenceschopnost domácích výrobců).
· K jakým situacím může dojít?
· ERR může reálně zhodnocovat (to v případě, že se bude zhodnocovat nominální kurz nebo pokud nominální kurz zůstane stejný a domácí ekonomika má vyšší míru inflace než zahraničí). V průběhu 90. let docházelo (zpočátku) k inflaci o 8-10% vyšší než v Evropě a právě díky tomu docházelo k reálnému zhodnocování kurzu (pokles konkurenceschopnosti)
· ERR může reálně znehodnocovat (to v případě, že se bude znehodnocovat nominální kurz nebo pokud nominální kurz zůstane stejný a domácí ekonomika má nižší míru inflace než zahraničí).
· Reálný DK vypovídá o konkurenceschopnosti domácích výrobců a o kupní síle dané měny (pokud se dom. měna reálně zhodnocuje, tak její kupní síla roste).

Žádné komentáře:

Okomentovat