Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

18.3 Období vytváření předpokladů pro směnitelnost měny

· leden 1989 – bylo vidět, že systém musí být změněn => jednosložkový kurz (bez přirážek) a poprvé od r. 1953 devalvován – různě dle druhu plateb (pro obchodní platby 2,75x; pro neobchodní platby 1,75x)
· v průběhu roku 1989 zavedeny devizové aukce – předchůdce dev. trhu – nabídku tvořili exportéři, kteří měli stanoveno plánem, kolik musí odvést do st. rozpočtu a co obdrželi nad rámec devizového normativu, mohli na dev. aukcích prodávat a importéři kupovat (kurz k USD se pohyboval 123 → 130 → 35 Kč/USD)
· v průběhu roku 1990 postupně 3 devalvace o 120%, naposledy 28.12.1990 na 28 Kč/USD, což byl počáteční nastavený ústř. kurz pro vnitřní směnitelnost koruny
· v r. 1990 sjednoceny kurzy pro neobchodní platby, vyčleněn byl jen turistický kurz (38 Kč/USD), aby se zabránilo vekslákům, aby s devizami obchodovali (stejně obchodovali). Byli jsme „bufetem Evropy“ – 80% exportérů bylo při této úrovni DK konkurenceschopných v zahraničním obchodě. Kdyby byla devalvace větší (30 Kč/USD), nemělo by to už na export vliv, ale mohlo by to způsobit problémy s naší inflací (protože by se dráž dováželo, což by zvýšilo ceny i u nás). Kdyby byla naopak devalvace menší (26 Kč/USD), mohli bychom mít problémy s PB, že by byl pro nás IM výhodnější => víc bychom se zadlužovali. (tedy 3 dopady: inflace, dopad na PB, dopad na dev. rezervy a zahraniční zadlužení)
18.4 Zavedení vnitřní směnitelnosti koruny
· 1991 – vnitřní směnitelnost koruny, dev. aukce nahradil vnitřní devizový trh. Koruna byla interně směnitelná měna a vázána na nestandardní měnový koš, v němž bylo nejprve 5 měn (DEM, USD, ATS, CHF, FRF), jejichž devizy ČNB převážně držela. Vnitřní kurz stanoven na 28 Kč/USD, vyvíjel se kolem.
· 1.4.1993 – pětiměnový koš nahrazen dvouměnovým (65% DEM, 35% USD)
· září 1992 – devizový fixing (doplnil vázaný systém) = nominální tržní kurz se mohl pohybovat v oscilačních pásmech ± 0,5%, tzn. projevilo se v DK, jak obchodovaly komerční banky s CB
· konec 1992 – výrazný úbytek dev. rezerv, protože si investoři mysleli, že po rozdělení depreciují kurzy obou měn
· 8.2.1993 – měnová odluka. Ukázalo se, že spekulace byla špatná a dev. rezervy zase vzrostly
· v průběhu roku 1993 ČNB poprvé emitovala dluhopisy ČNB na evropských trzích i v Japonsku a tak doplňuje sv= dev. rezervy, protože ČNB uvažovala o zavedení vnější směnitelnosti. ČNB pomáhali zahraniční investoři, protože od 1994 v ČR hodně investovali. Příliv kapitálu => posilování Kč, ale ČNB musela nakupovat dev. rezervy, aby udržela Kč v osc. pásmu (tím si zvyšovala DR). Pozitivní efekty přílivu kapitálu:
- rozvoj ekonomiky
- navyšování DR, možnost splatit předčasně některé úvěry od MMF a WB
- pomoc v přípravě na vnější směnitelnost
Negativní efekt přílivu krátkodobých investic – ČNB vlévala peněžní zásobu do ekonomiky, čímž zvyšovala tlak na růst inflace

Žádné komentáře:

Okomentovat