Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

2.4 Saldo chyb a opomenutí

1.1 Změna devizových rezerv
· devizové rezervy
· velmi likvidní aktiva centrálních bank znějící na cizí měny (v ČR 70% EUR, 30% USD)
· státní cenné papíry v cizích měnách
· zlato (jeho význam klesá, dříve vyrovnávalo pokles kurzu USD (když byl ještě navázán na zlato), když klesala, cena USD, rostla cena Au; problém zlata je, že aby CB mohla intervenovat, musí nejprve zlato vyměnit za nějakou měnu. po zavedení EUR ztratilo zlato tento význam, protože i kurz EUR vůči USD je negativně korelován, takže plní stejnou fci)
· jednotky SDR (emituje je MMF v době, kdy klesá celkový objem světových dev. rezerv v porovnání s mez. obchodem)
· mezinárodní měnová pozice u MMF (každá členská země (všechny země kromě Kuby, Jižní Korey a Kosova) má povinnost zaplatit členskou kvótu – 25% ve volně směnitelné měně a 75% v domácí měně; měnová pozice – základ tvoří 25% kvóty, odečítá se objem čerpaných úvěrů a přičítá se objem prostředků, které země poskytla)

Ø Nejvýznamnější položky jsou běžný a finanční účet. OB ČR končila ještě před několika let deficitem (i když jsme měli přebytek na službách, běžný účet končil deficitem, ten byl kompenzován přebytkem na kapitálovém účtu). Saldo PB musí být vždy nulové (vyrovnává se změnou dev. rezerv), nelze nikdy mluvit o celkovém saldu PB (saldo BÚ, KÚ a FÚ se vyrovnají změnou dev. rezerv - když skončí deficitem, dojde ke snížení dev. rezerv a naopak)
Ø Dvě skupiny zemí:
· ČR má deficit BÚ, který je kompenzován přebytkem FÚ, stejně jako např. USA.
· Opačně např. Japonsko nebo Německo, které mají dlouhodobě přebytek BÚ a deficit FÚ (jsou významnými investory)
Ø CB se má snažit, aby hodnota dev. rezerv příliš neklesala.

Žádné komentáře:

Okomentovat