Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

18 Historický vývoj kurzu CZK.

1.1 Vývoj mezi první a druhou světovou válkou
· čsl. koruna jako samostatná měna zavedena 25.2.1919 – měnová odluka od Rak-Uh bankovek
· zpočátku obíhaly okolkované původní Rak-Uh bankovky (nešlo rychle vydat nové bankovky)
· A. Rašín – přísná měnová politika k zastavení inflace (1921 se ji podařilo zbrzdit)
- pokusy o návrat ke zlatému standardu (do 1. SV obíhaly bankovky směnitelné za AU => nedocházelo k nárůstu oběživa a inflaci, státy neměly deficity PB, vyrovnávali si je v AU)
- vytvořeny 2 modifikované systémy zlatého standardu:
- standard zlatého slitku – USD, FRF, GBP dál směnitelné za AU, ale jen pro CB a ve velkém množství
- standard zlaté devizy – ostatní měny se navázaly na USD, FRF a GBP a tím i na Au (to chtěl Rašín i pro ČSR, povedlo se v r. 1929, za to mu vynadali exportéři a Engliš, protože začínala hosp. krize a naše měna byla díky navázání stabilní, což poškodilo exportéry)
· 1934 – první devalvace koruny
· 1936 – druhá devalvace koruny (přesto stále jedna z nejstabilnějších evr. měn)
· březen 1939 – Protektorát Čechy a Morava – koruna není samostatná měna, vznik celní unie s německou říší, nuceně tu obíhá Říšská marka (10 Kčs/1 ŘM, přitom reálně 6-7 Kčs/1ŘM), podhodnotili náš kurz
· čsl. banka měla zlaté rezervy u Banky pro mezinárodní platby a ty byly ve 2. SV zkonfiskovány
· listopad 1945 – samostatná Kčs, systém Bretton-woodských pevných kurzů, ústřední kurz k USD 50 Kčs/USD (USD měl stanovenou zlatou paritu 0,888 kg : 50 => zlatá parita Kčs 0,0177)
1.2 Poválečný vývoj
· období nepohyblivého oficiálního kurzu odvozeného od zlaté parity
· 1953 – peněžní reforma, dev. kurz vyjadřován ne k USD, ale k sovětskému rublu – 1,80 Kčs/rubl a z toho se odvozovaly DK k volně směnitelným měnám (např. 7,20 Kčs/USD). Zvýšila se kupní síla Kč 5x, ceny byly doma sníženy na 20% (tzn. z 50 Kčs/USD měl být 10 Kčs/USD, ale Kč byla nadhodnocena)
· od r. 1953 systém nepohyblivého oficiálního kurzu => DK neplnil v ekonomice funkce => negativní dopady na celou ekonomiku (DK nerespektoval vývoj PB, neovlivňoval efektivitu zahr. obchodu)
· v dalších letech zavedeny kurzové překážky (např. turisté, kteří jeli k nám, dostali ke kurzu víc, my když jsme cestovali do zahraničí, dostali jsme méně), dobří exportéři museli nějaké přebytky odvádět do st. rozpočtu

Žádné komentáře:

Okomentovat