Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

16 Měnový mechanismus EMS.

Systém regionálních pevných kurzů
· 1979-1999 v rámci Evropského měnového systému (ERM – Evropský kurzový mechanismus, ERM II) – každá z měn měla nastaven ústřední kurz k ECU, když se přepočítávaly kurzy navzájem, získaly se střední kurzy a sestavila se paritní mřížka (z bilaterálních kurzů), ta byla doplněna o oscilační pásmo +- 2,25% (Portugalsko a Španělsko +- 6%)
· smyslem bylo udržovat stabilní dev. kurz, ale 1979-1986 velké rozdíly v mírách inflace zemí => nucené úpravy v ústředních kurzech (asi 13x)
· od r. 1986 systém stabilní, začíná se mluvit o vytvoření systému jedné měny
· tyto kurzy byly ale volně pohyblivé ke kurzům měn třetích zemí = kombinace pevného kurzu uvnitř regionu a systému volně pohyblivých kurzů vůči třetím zemím
· v době turbulence bylo pásmo rozšířeno na +- 15%, po odeznění (spekulace) bylo v r. 1991 vráceno zpět na +- 2,25% a je to zapsáno v Maastrichtské smlouvě
· 1999 vytvořena měnová unie – státy v ní mají měnu EUR, zbylé státy musí 2 roky před vstupem do EMU vstoupit do ERM II, kde je oscilační pásmo k EUR +- 2,25% a po 2 roky nesmí devalvovat nastavený ústřední kurz (SNB od r. 2005 v ERM II, ČNB není)

Žádné komentáře:

Okomentovat