Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

2 Horizontální struktura platební bilance.

1.1 Běžný účet
·obchodní bilance
· hodnoty vývozů a dovozů členěné podle jednotl. skupin – suroviny, průmyslové zboží, spotřební zboží, zemědělské produkty…
· důležité je časové hledisko, kdy je transakce v OB podchycena – zpravidla je to k datu, kdy zboží přejde přes hranice, nebo je možné podchycení operace v okamžiku, kdy se zboží převádí z vlastnictví exportéra do vlasnictví importéra
· cenové hledisko – z důvodu, aby v ceně ex/im zboží nedošlo k dvojímu zachycení dopravních nákladů, využívá se cena celní hranice dodavatele = v OB je zachycena cena zboží + dopravní náklady a náklady pojištění na hranici exportéra (za hranicí exportéra jsou tyto náklady zahrnuty v bilanci služeb)
·bilance služeb
· např. doprava související s exportem zboží a služeb, cestovní ruch, ostatní služby (telekomunikace, diplomatické a vojenské zastoupení apod.)
·bilance výnosů (důchodů)
· veškeré výnosy související s domácím kapitálem investovaným v zahraničí a veškeré výdaje související se zahr. kapitálem investovaným u nás (z toho plyne v ČR je deficitní)
· např. úroky, …
· nově zahrnuty i příjmy a náklady související s pracovními příjmy nerezidentů u nás a našich v zahraničí
·běžné platby (transfery)
· jednostranné platby, v souvislosti s kterými nevznikají pohledávky a závazky (převody důchodů, alimenty, hosp. pomoc, vojenské operace)
1.2 Kapitálový účet
· kapitálové převody související s migrací obyvatelstva, promíjení dluhů, převody pozemků nebo vlastnických práv k pozemnímu bohatství, převody nehmotných práv (patenty, licence)
1.3 Finanční účet
· zákl. členění na dlouhodobý a krátkodobý kapitál (už se moc nepoužívá)
· jedn. položky:
· přímé investice
· zahr. investor postaví pobočku nebo koupí část domácího podniku
· jde o investice do majetkových CP => investor získává významný podíl na společnosti, předpokládá se dlouhodobá investice a strategický záměr investora
· za přímou investici se nejčastěji považuje už 10% podíl zahr. investora na ZK (záleží na příslušné zemi a jejího devizového zákona)
· portfoliové investice
· investice do majetkových CP, které nesplňují hranici pro přímé investice
· investice do dluhových CP (státní obligace, dluhopisy firem,…)
· finanční deriváty
· ostatní investice (dále se člení na ost. dlouhodobé a ost. krátkodobé)
· dlouhodobé – různé typy úvěrů (dodavatelské, bankovní, mezivládní,…)
· krátkodobé – různé pohledávky a závazky z obch. styku se splatností kratší než 1 rok

Žádné komentáře:

Okomentovat