Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

1 Charakteristika platební bilance (vymezení pojmu PB, základní členění PB…)

Platební bilance
Dvě různá vymezení:
l Devizová platební bilance – šptaná definice, neuvádět, zapomenout :-) – systematický přehled všech devizových inkas a úhrad za určité období mezi rezidenty a nerezidenty (nerespektuje existenci obchodních a dodavatelských úvěrů, nezahrnuje ek. transakce v hmotných (nepeněžních) tocích (např. reálné investice, barterový obchod, hosp. pomoci v potravinách, lécích…)
l Ekonomická platební bilance – systematický záznam všech hospodářských nebo ekonomických transakcí uskutečněných za určité období (zravidla za 1 rok) mezi domácí ekonomikou a zahraničím (tuto definici znát)
Na rozdíl od podnikové bilance je platební bilance tokovou veličinou.
PB jsou sestavovány statistickými úřady nebo centrální bankou, jak v národní měně, tak v EUR nebo USD, aby byly údaje za různé ekonomiky srovnatelné.
PB jsou sestavovány na základě zásad podvojného účetnictví, tedy každá transakce je zachycena jednou na straně kreditní a jendou na straně debetní. Proto existuje speifická položka - saldo chyb a opomenutí (zachycuje příp. chybějící údaje a omyly při sestavování).
Nejvíce chyb(ějících údajů) se týká kapitálových transakcí, kdy některé země nemají povinnost poskytovat tyto údaje (daňové ráje)
Členění ve vertikálním směru – kreditní a debetní strana. Zásadní pro rozhodnutí o K/D straně je to, jaký má transakce vztah k devizové nabídce a poptávce (všechny kreditní operace na trhu vytvářejí nabídku deviz, debetní operace vytvářejí poptávku po devizách)

Žádné komentáře:

Okomentovat