Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

9 Úrokový diferenciál jako determinant devizového kurzu.

Parita úrokové míry, úrokový diferenciál
· Při determinaci vývoje dev. kurzů hraje významnou úlohu mez. pohyb kapitálu (od 80. let 20. stol.), odhad objemu dev. obchodů 2 biliony USD za den. Pohyb kapitálu je tedy významnějším faktorem než pohyb zboží.
· Parita úrokové míry by měla platit na mezinárodním kapitálovém trhu. Pokud bude existovat volný pohyb kapitálu, budou se investoři snažit dosahovat stejných výnosů bez ohledu na to, v jaké měně jsou daná aktiva denominována. Musí také platit, že náklady na půjčky by měly být ve všech měnách stejné.
· Výhodnost na různých trzích musí být ovlivněny pouze cenami nebo rizikem, ne však vývojem DK.
· Jak vypadá rozhodování investora – investovat doma nebo v zahraničí?
· Př. Volné peněžní prostředky 1000000 CZK na půl roku. Výchozí ER je 30 CZK/EUR, úroková míra doma je 9%, v zahraničí 5%.
· ČR: 1000000x1,045 – 1000000 = 45000 CZK
· EMU: 33333x1,025 – 33333 = 833 EUR
· Teď nemohu rozhodnout, co je lepší, ale pokud se s bankou dohodnu na forwardový kurz za půl roku, a rozhodnu se, co je výhodnější, říká se tomu krytá úroková arbitráž. V bance jsem si dohodla, že za půl roku ode mě odkoupí EURa za 30,95 CZK /EUR
· Tím na za půl roku budu mít 1057468,- CZK – to je lepší než kdybych investovala v CZK. Přestože je úroková míra v EMU nižší, mohu díky forwardovému kurzu dosáhnout lepšího výnosu než doma.
· Termínový kurz je významným indikátorem budoucího vývoje promptního kurzu. Termínový kurz se od promptního liší o úrokový diferenciál, pokud na dev. trhu existuje rovnováha (nastává parita úrokové míry).
· Úrokový diferenciál:
· Termínová prémie / srážka: - o kolik se kurzy liší
· k příkladu: . Termínový kurz 30,585 odpovídá paritě úr. míry (pokud bude > 30,585, bude výhodnější investovat v zahraničí, naopak pokud bude nižší, je výhodnější investovat doma.)

Žádné komentáře:

Okomentovat