Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Česká balada

Jednou z prvních je Čelakovského
• Toman a lesní panna - je inspirována lidovými pověrami, vírou, že některá místa přinášejí lidem neštěstí, že existují nadpřirozené bytosti. Toman jede za svou milou do hájovny, sestra ho varuje, aby minul Doubravu, jeho dívka však slaví zásnuby s jiným, nešťastný Toman se pustí přes Doubravu, tam potká lesní pannu na jelenu, ta mu slibuje, že s ní zapomene na všechno trápení, Toman bezhlavě jede za ní a….kůň se vrátí domů sám.
- je tam silné dramatické napětí, taky typické pro baladu. Báseň najdeme ve sbírce Ohlas písní českých.

Dalším tvůrcem balad je Erben
• jeho Kytice přilákala i filmaře. Všechny jeho balady vyjadřují myšlenku, že za každé provinění vás stihne trest, nadpřirozenu nelze odporovat. Špatně dopadla matka z
o Polednice, která vystavila své dítě nebezpečí a volala na ně nadpřirozenou bytost, sama si hrůzou udusila vlastní dítě. Matka z
o Pokladu prožila rok hrůzy , sebeobviňování a výčitek, protože dala přednost bohatství před dítětem. Dívce z
o Vodníka vodník zabil dítě, protože několikrát neposlechla. Dívku ze svatebních košilí zachránily jen vážně míněné modlitby, jinak by ji její milý, respektive jeho duch, roztrhal.

Balady píše také Jan Neruda najdeme je ve sbírce
• Balady a romance – stírá rozdíl mezi formou balady a romancí. ( balada = ponurý děj, tragický konec; romance = lehce humorná, je lyricko-epická báseň, milostné téma, má skončit dobře ). Balada u Nerudy může mít i humorné prvky a naopak.
• Balada májová – mladá dívka prosí za májového večera sv. Petronilu, aby jí dala chlapce , ale nechce zrzavého. A sv. Petronila ji odpovídá, že ženichů je málo, protože je ve vesnici mnoho dívek, a že na ni zbyl jenom zrzavý. Nakonec si bere i toho zrzavého.

1 komentář:

  1. A další. Prosté motivy - básnický deník zachycující Nerudův život (oddíly: jarní, letní, podzimní a zimní) nebo Balady a romance -vrcholné dílo Jana Nerudy, které má význam pro budoucnost, propracoval baladu a romanci,jsou to básně biblické, legendární, věnující se obecně lidským vztahům a českému národnímu životu.

    OdpovědětVymazat