Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Červená knihovna

Červená knihovna – existovala už za našich prababiček, tehdy šlo o líbivé romantické románky pro ženy, které si zaslzely nad dojemným příběhem chudičké služky, kterou si vzal bohatý továrník, ale nejdřív museli překonat řadu překážek. V současnosti na to navazuje řada harleqienek, téma je stejné, cíl taky. Řádně dojmout čtenářku, protože ona chce být dojímána. Toho využívají i tvůrci romantických megaseriálů, peníze z toho mají tvůrci a zvyšuje se sledovanost. Nezatěžují hlavu, je o čem mluvit s kámoškou u kafe, duševně to však nikoho neobohatí. Na tuhle strunu sahají i světové autorky jako Steelová nebo Coolinsová, jejich příběhy jsou reálnější a stejně jako život, ani jejich vyprávění nemusí končit právě dobře.
Takže než kýčovitou červenou knihovnu, radši Steelovku. Podstatné však je, že v době, kdy lidi málo čtou, jsou schopni přelouskat alespoň něco.

Jackie Collinsová
Narodila se v Londýně do umělecky založené rodiny. Collinsová o sobě říká, že od dětství vášnivě ráda psala a chodila na zakázané filmy. Ve svých knihách – má jich na kontě jednadvacet – využívá drby vyslechnuté na hollywoodských večírcích a vyčtené ze společenských rubrik bulvárních časopisů. Pět románů se dočkalo filmového zpracování.
Česky vyšly i její největší bestsellery:
o Šance
o Pomsta Lucky
o Milenci a hazardní hráči
o Svět je plný ženatých mužů
o Hřebec
• Vášeň, peníze, drogy aneb Stručný obsah – v této knize nám Jackie Collinsová odhaluje životy hollywoodských hvězd a zvedá pokličku nad městem, kde touhy a ambice jsou drogou ze všech největší. Otřesná odhalení života těchto lidí naplňují každou stránku a jsou zárukou vynikající kvality tohoto světového bestselleru.
-----------------------------------------------------------
V závěru téhle otázky se zamyslete nad využitím literárních témat v jiných oblastech byznysu než je knižní trh. Knížka, film, video, dvd, počítač, oblečení, reklama.

Žádné komentáře:

Okomentovat