Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Joanne Kathleen Rowlingová

Joanne Kathleen Rowlingová
Harry Potter je promyšleným dílem. Překvapuje pevnou stavbou a vrstevnatostí, která dovoluje nejrůznější interpretace. Primárně jsou Harryho příběhy určeny dětem, přesto je hltají i dospělí. Ale proč právě Harry Potter je tak populární? Protože přihrádku dětské četby překračuje. Autorka cyklu je sečtělá a mistrně využívá postupy z „dospělé“ literatury.

Rowlingová bývá někdy poměřována s Tolkieenovým Pánem prstenů. Určité styčné body zde existují. S nadsázkou lze říci, že kdo se zapletl s žánrem fantasy, zapletl se i s Tolkienem. Jenže zatímco Tolkien vypráví mytickou ságu, Rowlingová se drží při zemi.

Dalším populárním žánrem v současnosti je sci –fi – vědeckofantastická literatura nebo film. Děj se odehrává většinou v budoucnosti, díky stroji času se člověk může přenést i do minulosti, hrdinové jsou vybaveni technikou, jaká dosud neexistuje, ale problémy mají stejné jako včera, dnes i zítra.
SCI-FI LITERATURA
- Vědecko-fantastická literatura je jakási literární laboratoř, která zkoumá reakce člověka na uměle vytvořené prostředí.
- Autor na vědeckém podkladě rozvíjí svou fantazii.
- Je založena na znalostech vědy a techniky a snaží se domyslet, jaký vliv bude mít věda na život člověka.

Žádné komentáře:

Okomentovat