Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Karel Poláček

Karel Poláček
• Muži v ofsajdu - kniha o fotbalových fanoušcích. Vypravuje o osudech otce a syna, stoupenců žižkovské Viktorky a pana Načeradce, majitele obchodu s gumáky a konfekcí, příznivce Slávie. Poláček, který sám fotbal nemiloval, výtečně vystihl psychologii fotbalových fanoušků.
• Hostinec u kamenného stolu - nenáročný románek bez hlubšího společensko-kritického zaujetí vyprávějící o letních hostech jednoho malého lázeňského městečka. Kniha byla vydána za okupace.
• Dům na předměstí - Je to příběh majitele domu, který zneužívá své moci k znepříjemňování života nájemníků. Vlastnictví rozpoutá v "malém člověku" vlastnické pudy, z nájemníků se snaží vyždímat co nejvíc, udělá si z nich objekt své touhy po moci. Trápí je vyhláškami, nařízeními, zákazy. Stejnou hrůzovládu rozpoutá i ve své rodině.
• Bylo nás pět - Píše ji v době čekání na transport, v době pro něj nejtěžší. V knize se vrací do okresního města svých dětských let. Vykouzlil zde svět viděný dětskýma očima, svět plný drobných směšností a klukovských kousků. Sledujeme příběhy 5členné klukovské party od jara do jara. Na tento klukovský rok navazuje závěr knihy, vypravuje o blouznění malého vypravěče o Indii, podnícenou návštěvou cirkusu. Tato poslední Poláčkova práce je mistrovskou ukázkou práce s jazykem. Vypravěčem je Petr Bajza, syn místního obchodníka - sám autor. Svět klukovských zájmů je líčen v jazyku chlapců, ale spisovně. Poláček stále míchá přirozené klukovské vyjadřování s nepřirozenou školskou češtinou. Projevuje se to zvláště ve stavbě souvětí.

Žádné komentáře:

Okomentovat