Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Sociální balada - Jiří Wolker , Petr Bezruč

Sociální balada
Reaguje na nějaký společenský problém. Jedna z prvních patří Nerudovi
• Dědova mísa – lekce pro všechny, děti se k vám budou chovat tak, jak vidí vás chovat se k rodičům.
– sociální balada vnáší nové prvky, syn pro svého otce vyrábí dřevěné koryto, neboť dědovi se třesou ruce a všechno nádobí rozbil. Při práci ho pozoruje jeho malý syn a ptá se otce, proč vyřezává koryto. Otec mu to vysvětlí. Syn si uvědomí, že i on jednou bude starý a bude odkázán na pomoc syna. Syn klečí před svým otcem a políbí mu ruku.

Jiří Wolker
Píše soc. balady ve sbírce
• Těžká hodina – Balada o očích topičových, Balada o nenarozeném dítěti a Balada o snu. Ve všech je řešen problém chudých, své práci dávají vše, zdraví a nakonec i život, nemohou si dovolit dítě, protože by ho neuživili a mají sny o společnosti, ve které bude všem dobře.

Petr Bezruč
Řeší ve svých baladách sociální a národnostní problémy na Ostravsku. Nejznámější je
• Maryčka Magdónová, o dívence, která spáchala sebevraždu skokem z mostu do Ostravice, protože neunesla hanbu, zatkli ji pro pár dřívek nasbíraných v panském lese, chtěla, aby se její malí sourozenci aspoň zahřáli.
Románová balada
Próza se stejnými znaky jako báseň, má pasáže lyrické i epické, poukazuje taky na společenské problémy.

Patří sem Ivan Olbracht
• Nikola Šuhaj loupežník - baladický román odehrávající se v Podkarpatské Rusi ve vesnici Koločava na konci 1. světové války
Román má 2 dějová pásma (2 roviny)
1) Skutečný příběh: Nikola Šuhaj loupežník je vojenský zběh, zloděj, vrah. Byla na něj vypsána odměna. Byl zabit.
2) Pověra: příběh založen na pověře o nezranitelnosti o muži, který bohatým bral a chudým dával. Nikdy nikoho nezabil (jen v sebeobraně nebo ze spravedlivé msty). Všechny kulky se mu vyhýbaly, byl očarován. Miloval Eržiku

Nikola Šuhaj loupežník byl zabit sekerou do hlavy zezadu svým kamarádem (zezadu proto, protože se mu kamarád nechtěl dívat do očí).
Obsahuje prvky lidové slovesnosti, prolíná se rovina epická a lyrická.

Žádné komentáře:

Okomentovat