Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jan Drda

Jan Drda

• Hrátky s čertem - tato divadelní hra vnesla nové prvky. Vznikla za protektorátu, ale jinotajný smysl hry byl tak jasný, že divadlo se ji neodvážilo hrát. Drda zde zkombinoval několik pohádkových motivů např. Čert a Káča B. Němcové, dramatické báchorky J. K. Tyla - Čert na zemi. Tradiční je boj dobra proti zlu. Dobro představuje vojenský vysloužilec Martin Kabát a služebná princezny, hubatá, energická,
• poctivá venkovská dívka "Káča. Martinu Kabátovi dal Drda nejlepší vlastnosti lidových hrdinů - odvahu, důvtip, humor, vřelý cit. Kabát pomůže člověku, který je v nouzi a chápe to za. samozřejmost. Zlo, s nímž se M. Kabát utkává, je představováno celou řadou pekelníků od nejnižších (Mates) až po nejvyššího představitele zla. M. Kabát sice v rozhodující chvíli zakolísá, ale nenechá se připravit o zdravý rozum a odpovídá: "Vy si myslíte, že poctivýho chlapa můžete jen tak ztumpachovět, že Vám pro samej strach bude poslušně žrát z ruky?"


Na základě 12dílného cyklu České pohádky vznikla divadelní hra Dalskabáty, hříšná ves aneb zapomenutý čert. Hlavní postavou je bába Plajznerka, čert Trepifajksl. V pohádce zachycuje nadpřirozenou bytost - čerta, kterého vdova Plajznerka, energická bytost, postupně polidšťuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat