Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Veřejné finance

Veřejné finance jsou v současnosti spjaty s existencí veřejného sektoru (veřejné ekonomiky) a potřebou jeho financování. Veřejné finance lze definovat rozšířením obecné definice financí. Představují peněžní vztahy vznikajících v souvislosti s tvorbou, rozdělováním a použitím peněžních fondů, které jsou ve své podstatě charakterizovány principy nenávratnosti, neekvivalence a nedobrovolnosti. Jde přitom o finanční vztahy, jejichž účastníkem je subjekt veřejné správy, tj. stát nebo útvary územní samosprávy a jejich instituce a deriváty.
Veřejné finance lze tedy pojímat jako složitou strukturu finančních vztahů, peněžních fondů, fiskálních nástrojů a fiskálních institucí. Záleží na tom, z jakého úhlu na ně pohlížíme. V určitém pohledu je možné je také vymezit jako specifikou diverzifikovanou část finančního systému národního hospodářství, která prochází přerozdělovacím procesem prostřednictvím veřejných rozpočtů, rozhoduje se o ni ve veřejné správě cestou veřejné volby a podléhá veřejné kontrole.
V literatuře se rovněž rozlišují veřejné finance v užším a širším smyslu. V užším smyslu obsahují rozpočty ústřední (federální, státní), regionální, místní, rozpočty organizací veřejného sektoru (v České republice příspěvkové organizace) a tzv. mimorozpočtové fondy. V širším smyslu zahrnují též subjekty nacházející se na rozhraní systému veřejných financí. Obvykle se jedná o státní podniky, státní banky, státní pojišťovny a další vládní agentury a instituce podpory podnikání. Do této skupiny lze částečně zařadit i subjekty nestátního neziskového (tzv. třetího) sektoru (nadace, obecně prospěšné společnosti, sdružení) založené a převážně financované veřejnou správou.

Žádné komentáře:

Okomentovat