Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Obdobný předmět se vyučuje na VŠE

Obdobný předmět se vyučuje na VŠE v Praze a také na dalších ekonomických fakultách vysokých škol v ČR. Na VŠE, která více inklinuje k anglosaskému pojetí, je tento předmět vymezován jako základní v rámci ekonomických předmětů zkoumajících veřejný sektor. Děkanka fakulty financí a účetnictví VŠE doc. Ing. Bojka Hamerníková, CSc., která náleží k předním teoretikům z oblasti veřejných financí v ČR, v tomto smyslu hovoří o dichotomii veřejných financí (fiskální teorie) a ekonomie veřejného sektoru.
Veřejné finance jako fungující podsystém ekonomiky slouží především k financování veřejného sektoru (veřejné ekonomiky). Veřejné rozpočty, zvláště státní rozpočet, rozdělují v každém státě obrovské finanční prostředky. Každého občana musí zajímat, jak se využívají daně, které musí platit, jak se rozhoduje o výdajích, které se uhrazují z rozpočtových zdrojů, jak jsou řešeny otázky hospodárnosti, efektivnosti a spravedlnosti rozdělování. Na tyto otázky se usilují odpovědět veřejné finance jako jedna z významných ekonomických disciplín.
Prostřednictvím absolvování kursu Veřejné finance v ČR a EU získáte nejen ucelený soubor poznatků daného vědního oboru, nýbrž se také naučíte hlouběji a šířeji rozumět a interpretovat rozpočtovou politiku ČR na všech úrovních veřejné správy a veřejných rozpočtů a rovněž (v synergii s poznatky makroekonomie a hospodářské politiky) i fiskální politiku našeho státu. Současně budete plně schopni objasňovat rozpočtový proces Evropské unie.

Žádné komentáře:

Okomentovat