Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR realizuje prostřednictvím České energetické agentury programy na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie (řada vyhlášených programů je vhodná i pro obce). Jedná se zejména o oblast provozování bytových domů nebo o veřejné budovy v oblasti školství, zdravotnictví a občanské vybavenosti ve vlastnictví obcí. Obce se také mohou soustředit na možnosti využití alternativních zdrojů, což je také jeden z nabízených úsporných programů. Města mohou vstupovat do programu optimalizace zásobování sídlištních celků energií.
Ministerstvo kultury ČR vypisuje mimo jiné Program regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón a Program péče o vesnické památkové rezervace a zóny a krajinné památkové zóny. Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR směřuje prostředky na aktivní politiku zaměstnanosti a pořízení a technickou obnovu dlouhodobého hmotného majetku ústavů sociální péče. Ministerstvo zemědělství ČR poskytuje např. finanční prostředky obcím a svazkům obcí na program Výstavba a technická obnova vodovodů a úpraven vod. Jiný dotační titul MZ se vztahuje na finanční příspěvky na hospodaření v lesích, o který se mohou ucházet i obce.
Pokud jde o dotace a návratné finanční výpomoci ze Státního fondu životního prostředí, fond vyhlašuje každoročně kritéria a programy, na které přijímá žádosti. Programy se vztahují na oblast ochrany vod a ovzduší, ochranu přírody, půdy a využívání přírodních zdrojů, nakládání s odpady, na technologie, výrobky a alternativní zdroje energie apod. Řada programů je určena pro malé obce a mohou se k nim přihlásit v rámci postupů stanovených Ministerstvem životního prostředí ČR

Žádné komentáře:

Okomentovat