Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Střednědobý výhled obsahuje

Střednědobý výhled obsahuje očekávané příjmy státního rozpočtu a odhadované výdaje státního rozpočtu v jednotlivých letech, na které je rozpočtový výhled sestavován, a to nejméně v tomto rozsahu: celkové příjmy, celkové výdaje, výdaje na vybrané programy reprodukce majetku, u nichž výši účasti státního rozpočtu na jejich financování schválila vláda, přehled úvěrů, na něž jsou poskytnuty státní záruky. Součástí střednědobého výhledu je analýza všech splatných závazků státu. Pokud střednědobý výhled očekává schodek státního rozpočtu, obsahuje i předpokládaný způsob jeho financování.
Ze střednědobého výhledu vychází státní rozpočet. Státní rozpočet představuje finanční vztahy, které zabezpečují financování některých funkcí státu v rozpočtovém roce.

Mezi zákony upravující fiskální systém v ČR patří především zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů a zákon č. 243/2000 Sb., o rozpočtovém určení výnosu některých daní územním samosprávným celkům a některým státním fondům (zákon o rozpočtovém určení daní).
Kromě těchto klíčových zákonů (z hlediska financování a hospodaření veřejné správy a veřejného sektoru) jsou důležité i některé další zákony jako např. zákon č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích, zákon č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě, zákon č. 59/2000 Sb., o veřejné podpoře, zákon č. 248/2000 Sb. o podpoře regionálního rozvoje a samozřejmě hlavní systémové zákony veřejné správy, tj. zákon 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), zákon č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení). Také další zákony mají vztah k veřejným financím jako daňové zákony, zákon o účetnictví, zákon o zadávání veřejných zakázek apod.


Státní rozpočet obsahuje očekávané příjmy, jakož i odhadované výdaje státního rozpočtu v rozpočtovém roce a financující položky. Státní rozpočet jako souhrn finančních dokumentů zahrnuje zákon o státním rozpočtu, rozpis ukazatelů státního rozpočtu, podrobné rozpočty organizačních složek státu a změny těchto dokumentů. Příjmy a výdaje státního rozpočtu se člení na kapitoly státního rozpočtu. Státní rozpočet obsahuje i dotační vztahy k rozpočtům územních samosprávných celků a státních fondů. Závazné ukazatele státního rozpočtu stanoví zákon o státním rozpočtu na příslušný rok.

Žádné komentáře:

Okomentovat