Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Organizace zřizované a zakládané veřejnou správou v ČR

Obec, Kraj Stát
Organizační složky Organizační složky
Příspěvkové organizace Příspěvkové organizace
Obchodní společnosti (a.s., s.r.o.) Obchodní společnosti (a.s.)
Obecně prospěšná společnost Obecně prospěšná společnost
(Nadace, nadační fond) Nadace, nadační fond
Svazek obcí (obce)
Sdružení
Zájmové sdružení právnických osob (obce nebo kraje s jinými subjekty ) Zájmové sdružení právnických osob (v mezinárodni oblasti)
Mezinárodní sdružení místních orgánů nebo právnická osoba na základě smlouvy o spolupráci (obce)
Regionální seskupení se zahraničními partnery (kraj)
Státní podnik
Pramen: Sestaveno podle zákonů č. 128, 129, 218, 219, 250/2000 Sb. a zák. č. 77/1997 Sb.
Poznámka: V případě územních samosprávních celků není v malých rozpočtových pravidlech (zákon č. 250/2000 Sb., ve výčtu organizací zakládaných a zřizovaných obcí a krajem, uvedena nadace a nadační fond, nicméně nic této skutečnosti nebrání.
Organizační složka státu je označení pro poměrně široký okruh orgánů, institucí a dalších zařízení státu. Každý správce kapitoly je organizační složkou státu, ale také další instituce. OSS jsou ministerstva a jiné správní úřady státu, Ústavní soud, soudy, státní zastupitelství, Nejvyšší kontrolní úřad, Kancelář prezidenta republiky, Úřad vlády ČR, Kancelář Veřejného ochránce práv, Akademie věd ČR, Grantová agentura ČR a jiná zařízení, o kterých to stanoví příslušná legislativa. Obdobné postavení má Kancelář Poslanecké sněmovny a Kancelář Senátu. OSS ve své činnosti využívají majetek státu k plnění svých funkcí anebo v souvislosti s plněním těchto funkcí, k zajišťování veřejně prospěšných činností anebo pro účely podnikání.

Žádné komentáře:

Okomentovat