Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Příspěvková organizace může rozdělovat do fondů zlepšený hospodářský výsledek

Příspěvková organizace může rozdělovat do fondů zlepšený hospodářský výsledek, jen pokud byl uhrazen případný zhoršený hospodářský výsledek předchozího roku, a to takto: do fondu odměn do výše 80 % zlepšeného hospodářského výsledku, nejvýše však do výše 80 % limitu prostředků na platy nebo přípustného objemu prostředků na platy, do fondu reprodukce majetku do výše 25 % zlepšeného hospodářského výsledku, do rezervního fondu bez omezení. Zůstatky fondů k 31. prosinci se převádějí do následujícího rozpočtového roku.
Příspěvková organizace nesmí přijímat ani poskytovat půjčky a úvěry a vystavovat směnky. Výjimku tvoří půjčky poskytnuté z fondu kulturních a sociálních potřeb, dodavatelské úvěry na financování programů, které mohou být přijaty pouze se souhlasem ministerstva, a u zdravotnických zařízení úvěry, které mohou být přijaty na překlenutí dočasného nedostatku peněžních prostředků, pokud je tento nedostatek způsoben opožděnými úhradami zdravotnických výkonů od zdravotních pojišťoven.
Příspěvková organizace je financována prostřednictvím limitů k čerpacím účtům státního rozpočtu, které vede ČNB. Příspěvek na činnost si převádí na svůj účet do výše limitu. Pokud se limit týká reprodukce majetku, čerpá PO limit přímou úhradou potřeb akce z limitu individuální nebo systémové dotace a hradí tedy faktury z čerpacího účtu, který je výdajovým účtem státního rozpočtu. Vedlejší hospodářská činnost, tzv. jiná činnost, kterou bude PO vykonávat, musí být před jejím započetím doplněna do zřizovací listiny. Uvede se především předmět této činnosti a její rozsah. Pokud je tato činnost ztrátová musí se ukončit.

Žádné komentáře:

Okomentovat