Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Státní fond dopravní infrastruktury

Státní fond dopravní infrastruktury poskytuje obcím prostředky na výstavbu a obnovu silniční sítě. Státní fond kinematografie se zaměřuje na technický rozvoj a modernizací kin v obcích. . Od roku 1999 existuje také systém podpory rozvoje průmyslových zón. Obce podávají žádosti na CzechInvest a podpora je poskytována ve formě nenávratné finanční výpomoci na vybudování technické infrastruktury a převodem pozemků ve správě Pozemkového fondu do vlastnictví obce.
Systém dotací, grantů a podpor podnikání a aktivit měst a obcí doplňují mezinárodní zdroje. K ním se řadí zejména fondy PHARE, zřízené Evropskou unií ve prospěch transformujících se zemí. Jedná se např. o Fond malých projektů, Fond malých infrastrukturálních projektů, Program přeshraniční spolupráce apod. Na mnohých těchto programech mohou participovat města a obce (resp. dobrovolné svazky obcí a kraje), musí si však připravit odpovídající projekty a nesmí zapomenou na tzv. spolufinancování, neboť to je jedním z principů, na který se v EU klade důraz.
Od roku 2000 se kromě fondu PHARE začaly využívat další dva fondy EU – ISPA a SAPARD, které jsou označovány jako předvstupní či předstrukturální fondy (teprve po vstupu do EU budeme čerpat prostředky ze strukturálních fondů). Nové fondy mají odlišná schémata schvalování projektů, ale mohou přinést více prostředků. Pro období 2000 až 2006 má EU pro nové členy připraveno 39 mld. EUR, z čehož může na ČR připadnout 1,5 mld. EUR, tj. 50 až 60 mld. Kč. SAPARD má podpořit zemědělství a venkovské oblasti v kandidátských zemích. Podpora bude mít formu financování aktivit až do výše 75 % investičních výdajů. Naskýtá se tak nová možnost pro obce, které jsou členy regionálních sdružení. Vedle fondů EU existují i další možnosti zahraničních zdrojů pro komunální sféru, např. programy OSN, případně bilaterální pomoc některých vyspělých států.

Po povodních v roce 2002 byly mnohé programy a dotační tituly modifikovány ve smyslu přednostní podpory postiženým obcím nebo byly vypsány ve prospěch uvedených obcí i nové programy. Také v rámci předstupních fondů Evropské unie určených pro ČR byly částečně upraveny podmínky tak, aby bylo možné věnovat evropské zdroje na odstraňování následků povodní.

Žádné komentáře:

Okomentovat