Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Při sestavování rozpočtu

Při sestavování rozpočtu je nezbytná znalost nejen celkového objemu příjmů, jež budou k dispozici, ale také jejich přesné členění. Systematické, jednotné a závazné třídění příjmů a výdajů, které se uplatňuje v oblasti veřejných rozpočtů (až na výjimky, jako jsou např. rozpočty příspěvkových organizací), se označuje jako tzv. rozpočtová skladba. Rozpočtová skladba se plně vztahuje na plánované a skutečné operace rozpočtů a ostatních peněžních fondů obcí, krajů a dobrovolných svazků obcí s výjimkou fondu cizích prostředků, fondu sdružených prostředků a fondu podnikatelské činnosti. Rozpočtová skladba třídí příjmy a výdaje z hlediska :
• odpovědnostního. Z hlediska odpovědnostního se třídí příjmy a výdaje státního rozpočtu, a to podle správců kapitol. Tato klasifikace je povinná pro státní rozpočet, neboť jednotlivá ministerstva a další ústřední orgány státní správy mají ve státním rozpočtu svoje samostatné kapitoly. Pro obce, kraje a dobrovolné svazky obcí je toto třídění nepovinné a zůstává v jejich pravomoci ho využít. Třídění do kapitol vyjadřuje okruh působnosti a odpovědnosti subjektu, v němž se realizují peněžní operace;
• druhového. Z hlediska druhového se třídí všechny příjmy a výdaje, a to podle příjmových a výdajových druhů;
Používá se čtyřmístný číselný kód, který dovoluje odlišit třídy, seskupení položek, podseskupení položek a položky. Druhové třídění dělí peněžní operace následujícím způsobem:
a) příjmové operace na třídy:
1. daňové příjmy (vždy v podrobnějším členění)
2. nedaňové příjmy
3. kapitálové příjmy
4. přijaté dotace,
b) výdajové operace na třídy:
5. běžné výdaje
6. kapitálové výdaje,
c) třída 8 – financování;

Žádné komentáře:

Okomentovat