Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Dalšími nestandardními a dosud málo používanými cestami financování municipálních programů

Dalšími nestandardními a dosud málo používanými cestami financování municipálních programů je využití leasingu. Při finančním leasingu projekt profinancuje leasingová společnost a obec formou splátek ve vymezených intervalech splácí v souladu s „kopírováním“ výnosů z investice pořízené finančním leasingem. Při zpětném leasingu leasingová společnost kupuje od obce rozpracovaný objekt nebo dokonce dokončený projekt. Podle leasingové smlouvy pak po dokončení projektu v souvislosti s výnosy z projektu inkasuje splátky. Některé leasingové firmy zaměřené na komunální projekty obohacují vlastní leasing o další doprovodné služby včetně vývoje projektu, jeho řízení, generální plánování a všestranné podnikatelské zajištění.
Zajímavým způsobem financování municipálních aktivit je také možnost sdružování prostředků se soukromým sektorem včetně zakládání společných obchodních společností. Majetkový vklad do společnosti ze strany obce může být i ve formě pozemků či budov. V případě společných obchodních společností je za určitých okolností možné se prostřednictvím těchto firem ucházet i o různé druhy podpory státu pro podnikatelský sektor. Existují také některé velké tuzemské firmy, které jsou schopny zabezpečit investici pro obec z vlastních zdrojů a město či obec pak uhrazuje tento druh úvěrového financování po příslušnou dobu let. Vztahuje se to např. na výstavbu inženýrských sítí, komunikací, osvětlení apod.
Jednou z dalších možností je též vytváření vhodného podnikatelského prostředí v obci prostřednictvím výhodných pronájmů prostorů, pozemků apod., výstavbou obchodních ploch, technologických parků atd., které do obce přilákají kapitál. V zahraničí existují pozitivní zkušenosti s těmito aktivitami a často se užívá také schéma výměny pozemků za byty. Investorům obec bezplatně poskytne pozemky, na kterých tito zájemci postaví polyfunkční domy, které kromě komerčních prostor pro firmy zahrnují i byty pro obec. Důležité však je, aby se vše odehrávalo podle platné legislativy a pod kontrolou zastupitelstva a občanů obce.

Žádné komentáře:

Okomentovat