Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

V současnosti tedy mohou obce vybírat tyto místní poplatky:

 poplatek ze psů, který platí majitel psa v místě svého trvalého bydliště či sídla (u právnické osoby) v maximální výši 1000 Kč za jednoho psa staršího šesti měsíců (u dalšího psa může být hranice zvýšena o 50 %). Určité úlevy jsou stanoveny pro důchodce, invalidní občany apod.
 poplatek za lázeňský a rekreační pobyt je umožněno vybírat od návštěvníků rekreačních míst ve výši maximálně 15 Kč za osobu a den pobytu nebo paušální částkou. Také v tomto případě existují výjimky pro invalidy, osoby do 18 let a nad 70 let, pro pracovní cesty apod.
 poplatek za užívání veřejného prostranství se uhrazuje za zvláštní užívání veřejného prostranství (např. za umístění stavebních zařízení, prostranství pro kulturní a sportovní akce apod.) a činí maximálně 10 Kč za m2 a den nebo paušální částkou. V případě prodejních a reklamních zařízení, lunaparků a jiných atrakcí může být sazba zvýšena desetinásobně.
 poplatek ze vstupného může činit až 20 % z vybraného vstupného na stanovené akce nebo může jít o paušální částku. Výjimkou jsou veřejně prospěšné akce.
 poplatek z ubytovací kapacity, který se vztahuje na osoby provozující ubytovací zařízení. Maximální výše činí 2 Kč za využité lůžko a den, může však být stanovena také paušálem. Výjimku tvoří ubytovací kapacita pro školy, zdravotnictví, charity apod.
 poplatek za povolení vjezdu s motorovým vozidlem do vybraných míst a částí měst, jehož horní limit je stanoven na 20 Kč za jedno vozidlo nebo paušálním způsobem. Existují výjimky pro bydlící osoby, osoby vlastníci nemovitost v daném prostoru, invalidy apod.
 poplatek za provozovaný výherní hrací přístroj platí jeho provozovatel. Sazba poplatku za každý přístroj na tři měsíce činí od 1 000 do 5 000 Kč. Poplatku podléhá pouze ten hrací přístroj, který byl rozhodnutím správního orgánu povolen.
 poplatek za zhodnocení stavebního pozemku možnosti jeho připojení na stavbu vodovodu nebo kanalizace platí vlastník stavebního pozemku zhodnoceného možností připojení na obci vybudovanou stavbu vodovodu nebo kanalizace. Výše sazby na 1 m2 se odvíjí od ceny stavebního pozemku.
 poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů, platí fyzická osoba, která má v obci trvalý pobyt. V případě rekreačních objektů se platí pouze poplatek za jednu fyzickou osobu, i když by chatu či chalupu používalo více osob. Sazba poplatku je dvousložková. Sazbu poplatku tvoří částka až 250 Kč za osobu a rok a dále částka stanovená na základě skutečných nákladů obce předchozího roku až do výše 250 Kč za osobu.

Žádné komentáře:

Okomentovat