Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Specifika rozpočtu kraje

Stejně jako obce, plní krajská samospráva kromě své vlastní působnosti též úkoly v přenesené působnosti. Nicméně finanční zabezpečení obou segmentů je realizováno prostřednictvím jednoho rozpočtu. Rozpočtový proces probíhá podobným způsobem jak na obecní úrovni (proto již nebude popisován). Nicméně rozpočet vyšších územních samosprávných celků má svá specifika.
Fungování regionálního (krajského) finančního systému je jak věcí politických jednání, negociací a kompromisů, tak tématem diskuse odborníků a předmětem teoretického výzkumu. Ideální model financování jednotlivých regionů neexistuje nikde v Evropě. Každý vyspělý evropský stát má své zvláštnosti, které se dotýkají nejen rozsahu, ale i struktury regionálního veřejného sektoru. Způsob financování v jedné zemi nemusí být zcela aplikovatelný v zemi jiné. Kromě toho jde o dynamický systém, který podléhá neustálým změnám. Přesto se teorie veřejných financí shodla na určitých obecných požadavcích, které by měl optimální regionální finanční systém splňovat.
Mezi nejdůležitější náleží relativní stabilita regionálního finančního systému v dlouhodobějším časovém horizontu. Příliš časté a rozsáhlé změny v územně správním členění státu, v rozpočtové soustavě, v rozpočtovém určení daní, v oblasti příjmů a výdajů, v daňových sazbách apod. vedou k destabilizaci regionálního finančního systému. Stabilita zejména daňové báze zabezpečuje krajům i stálý daňový výnos a umožňuje objektivněji a přesněji sestavovat příjmovou i výdajovou stránku jejich rozpočtů. Na základě stability jejich fiskální kapacity lze dokonaleji plánovat zabezpečení objemu a kvality poskytovaných veřejných statků.
Uvedený požadavek je zejména důležitý pro kapitálové výdaje, které jsou předurčené na několik let dopředu a nelze je redukovat z roku na rok bez dopadu na efektivnost. Ale také část běžných výdajů (mandatorního typu) má fixní charakter a nelze je vždy při výrazné restriktivní politice okamžitě omezovat. Z tohoto hlediska je nutné akcentovat význam rozpočtových výhledů a tvorby dostatečných finančních rezerv.

Žádné komentáře:

Okomentovat