Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Dotace čerpané ze státního rozpočtu a státních fondů se člení následujícím způsobem:

a) dotace schválené v rámci státního rozpočtu k rozpočtům obcí a jimi zřizovaných organizací,
b) dotace z kapitoly Všeobecná pokladní správa, které nelze přesně rozdělit dle území a příjemcům se uvolňují na základě předem stanovených podmínek,
c) individuálně dotované stavby, systémové a ostatní dotace,
d) investiční a neinvestiční dotace z rozpočtu kapitol orgánů státní správy.
e) dotace ze státních fondů.
Soubor dotací ze státního rozpočtu zahrnutý ve finančním vztahu státního rozpočtu k rozpočtům obcí je určen na úhradu neinvestičních výdajů ve školství, zdravotnictví, ústavech sociální péče, domovech důchodů, na dopravní obslužnost území apod. K uvedené kategorií dotací náleží i transfery prostředků na sociální dávky vyplácené obcemi.
Dotační tituly z kapitoly Všeobecná pokladní správa představují dotace investičního i neinvestičního charakteru, které jsou obcím uvolňovány v průběhu roku. Jde o dotace na pozemkové úpravy, na strategii prevence kriminality na místní úrovni, na integraci romské komunity, na protiradonová opatření, na správní výdaje na systém dávek státní sociální podpory, na výdaje na protidrogovou politiku a na prostředky pro zabezpečení uprchlíků a přesídlenců. Z kapitoly VPS jsou také čerpány finanční prostředky na individuální dotace spojené především výstavbou a technickou obnovou školských zařízení zřizovaných obcemi.

Žádné komentáře:

Okomentovat