Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Několik nových kapitol státního rozpočtu

Dále je možné se zmínit o tom, že přibylo několik nových kapitol státního rozpočtu. Jako nejdůležitější se jeví vznik kapitoly státní dluh a kapitoly operace státních finančních aktiv. Správcem kapitoly státního dluhu je ministerstvo financí a kapitola zahrnuje výdaje státního rozpočtu spojené s obsluhou a umořováním státního dluhu. Rovněž kapitolu operace státních finančních aktiv je spravována ministerstvo financí. Státní finanční aktiva zahrnují peněžní prostředky z minulých let, majetkové účasti státu a cenné papíry a pohledávky státu. Součástí státních finančních aktiv je „Zvláštní účet důchodového pojištění“. Naopak státní finanční pasiva jsou závazky státu a tvoří státní dluh. Vytvoření uvedených kapitol státního rozpočtu je dalším prvkem přibližování finančního hospodaření ČR požadavkům EU.
S tím souvisí též založení Národního fondu, což je souhrn peněžních prostředků, které svěřují Evropská společenství České republice k realizaci společných programů v ČR. Dále peněžních prostředků, které se zavázaly poskytnout jiné zahraniční zdroje, státní rozpočet, rozpočty územních samosprávných celků a další veřejné a soukromé zdroje. Ministerstvo financí prostřednictvím fondu koordinuje řízení finančních toků a dodržování postupů upravujících uskutečňování uvedených programů. Vznik Národního fondu, tak přispívá k lepší transparentnosti, kontrole, kofinancování a využívání zdrojů Evropské unie, jejichž tok s přibližování se termínu vstupu ČR do EU, bude zřejmě sílit. Dosud bohužel ne vždy byly tyto prostředky dostatečně čerpány a to ponejvíce z důvodu nepřipravenosti adekvátních projektů a omezenosti prostředků na kofinancování.
Nová rozpočtová pravidla rovněž ukládají exekutivě, aby vládní rozpočtová rezerva byla vytvořena nejméně ve výši 0,3 % výdajů státního rozpočtu na příslušný rok. Vlády totiž obvykle rozpočtovou rezervu podceňovaly, což se např. projevovalo v období živelných pohrom nedostatkem finanční hotovosti státu. Současně však došlo k omezení vládních pravomocí v oblasti čerpání financí.

Žádné komentáře:

Okomentovat