Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Etapa návrhu

Etapa návrhu příštího státního rozpočtu prakticky začíná po schválení státního rozpočtu na stávající rozpočtový (zpravidla kalendářní) rok. Ve většině zemí ho zpracovává ministerstvo financí, přičemž využívá podklady správců kapitol (ostatních ministerstev a ústředních orgánů a institucí států). Kromě záměrů správců kapitol vychází samozřejmě z výsledků plnění současného rozpočtu, ze střednědobého rozpočtového výhledu, makroekonomických údajů a prognóz, z hospodářské, sociální, zahraniční, měnové a devizové politiky státu, z programového prohlášení vlády apod.
V etapě schvalování je návrh rozpočtu opakovaně projednáván ve vládě, parlamentních výborech a posléze je v parlamentu v několika čteních schválen. V demokratických společnostech je schvalování rozpočtu jakýmsi ročním vrcholem práce parlamentu a současně politickým střetem mezi programy různých politických stran, které zpředmětňují rozporné zájmy jednotlivých sociálních skupin. Pokud není rozpočet přijat, hospodaří vláda podle tzv. rozpočtového provizoria, protože pochopitelně život ve státě nelze zastavit. Rozpočtové provizorium trvá do té doby, dokud není nový rozpočet schválen (může jít i o dobu několika měsíců).



V etapě plnění státního rozpočtu jde především o zabezpečení příslušných plateb z rozpočtového výdajového účtu a realizaci příjmů. Otázka plnění státního rozpočtu je v kompetenci rozpočtově finančních orgánů, přičemž koordinátorská a řídící odpovědnost obvykle zůstává na ministerstvu financí. Účty státního rozpočtu zpravidla vede ústřední banka státu, v případě naší republiky se jedná o Českou národní banku. Příjmovou stránku státního rozpočtu zabezpečují v ČR zejména územně finanční orgány, celní orgány a orgány sociálního zabezpečení (výběr pojistného). V případě, že plnění rozpočtu neprobíhá dle zákona o státní rozpočtu, musí vláda provádět legislativou vymezené korekce a přijímat odpovídající rozpočtová opatření. Je-li to nezbytné nebo zákon to vyžaduje musí se eventuálně obrátit na parlament ke schválení zásadních změn v rozpočtu.

Žádné komentáře:

Okomentovat